Când se culeg dovlecii? 3 semne că sunt copți

culeg dovlecii

·

Toamna târziu se culeg dovlecii. Poate că este ultima legumă care trebuie culeasă din grădină, dar nu te atinge de ei până nu observi cele 3 semne care îți arată că sunt copți.

Dovlecii plăcintari sunt extrem de ușor de cultivat, motiv pentru care se regăsesc în cele mai multe grădini. Odată ajunși la maturitate, plăcintarii trebuie culeși și depozitați în așa fel, încât să reziste peste iarnă.

Pentru a te bucura de rodul mucii tale, urmează pașii expuși în acest ghid informativ pentru a culege dovlecii la momentul potrivit. Sunt 3 semne clare care arată până și grădinarului începător că a venit momentul să facă plăcintă de dovleac.

Când se culeg dovlecii plăcintari?

Există două modalități de a știi timpul exact de culegere ai dovlecilor. Prima modalitatea este cea a calendarului. Notează data când ai plantar răsadurile și în funcție de soi știi exact când ar trebui să se coacă.

A doua metodă este cea a celor 3 semne, care este mult mai precisă decât cea a calendarului. De ce? Pentru că niciodată condițiile de creștere nu sunt optime și nicio legumă nu se va coace în ziua X. Se coace, când se coace și numai semne vizuale pot detalia această problemă.

iată care sunt cele 3 semne, care indică momentul recoltării:

Culoarea

Pe măsură ce dovlecii plăcintari se coc, culoare cojii lor se va transforma de la verde închis în bej deschis. În funcție de soi, atunci când fructul este copt, ar putea exista niște lumini de bronz sau portocaliu (și fără dungi verzi). 

Coaja

Dacă partea de culoare este rezolvată, atunci plăcintarul trebuie să treacă și testul unghiei. Tot ceea ce trebuie să faci este să treci cu unghia orizontal pe plăcintar. Dacă unghia a lăsat urme sau coaja se rupe înseamnă că nu este copt 100%.

Mai are nevoie de timp ca să se întărească. Un alt indiciu care arată că nu este copt este coaja ternă și nu lucioasă sau strălucitoare. 

Tulpina

Tulpina sau vrejul pe care se află plăcintarul ar trebuie să fie zbârcită și îngălbenită. Cu alte cuvinte, tulpina ar trebui să fie aproape uscată. Dacă încă este verde, înseamnă că plăcintarul nu este încă copt și ar trebui să mai aștepți puțin.

Tulpina trebuie să fie tare și uscată și de culoare cafenie uniformă.

Cum se culeg dovlecii plăcintari?

culeg dovlecii

Dacă cele 3 teste de mai sus au fost bifate, înseamnă că a venit momentul mult așteptat, încununarea muncii sau culegerea dovlecilor. Și aici este o tehnică, ei nu se culeg oricum.

În primul rând trebuie să folosești o pereche de foarfece normale sau chiar una de tăiat via pentru a-i tăia tulpina de creștere. Niciodată să nu ridici dovleacul de tulpină atunci când îl tai sau când îl cari din grădină, pentru ca aceasta se va rupe cu ușurință.

Dacă vreo tulpină se rupe, pune acei dovleci deoparte pentru a-i folosi mai întâi. Dovlecii fără tulpini sunt mai predispuși la putrezire și nu se depozitează bine, deoarece bacteriile pot pătrunde în fruct. 

Întărirea dovleacului

Imediat după culegere, dovlecii trebuie să treacă prin procesul întăririi. Se lasă dovlecii într-un loc umbros, nu trebuie să-i bată soarele, timp de două săptămâni. În acest interval, orice zgârietură sau lovitură se va sigila și dovlecii vor fi pregătiți pentru iernat.

Acest proces se numește întărire.

Temperatura de întărire nu trebuie să depășească 27 de grade Celsius dar nici să nu fie sub 20 de grade Celsius. În perioada de întărire nu se păstrează la beci, ci într-un loc cu ventilație bună, fără să-i bată soarele și să nu existe umiditate foarte mare.

O verandă, un garaj sau o magazie sunt locurile ideale.

Depozitarea plăcintarilor

Imediat după procesul de întărire, urmează depozitarea plăcintarilor pentru iarnă. Dovlecii trebuie depozitați într-un loc unde temperaturile să fie între 10 și 15 grade Celsius.

Nu îi depozita lângă mere, pere sau alte fructe coapte pentru că se va naște gazul de etilenă, care în cele din urmă îi va strica.

Dovleceii curați și depozitați corespunzător pot fi păstrați timp de 4 până la 6 luni, dar este cel mai bine când sunt folosiți în 2 până la 3 luni.

Întrebări și răspunsuri

Ce se întâmplă dacă îi recoltez prea devreme?

Dovleceii necopți au o textură tare și un gust blând, deoarece zaharurile nu s-au dezvoltat complet. Dovleceii se pot coace mai mult și în timpul întăririi. Dovleceii necopți nu au aceeași aromă și sunt foarte greu de manevrat atunci când vrei să faci plăcintă.

Ce se întâmplă dacă îi culeg prea târziu?

Când dovleceii sunt recoltați prea târziu, devin maturi și moi și putrezesc foarte ușor. Nu vor rezista foarte mult la depozitare.

Ar trebui să culeg dovleceii când este îngheț?

Vrejul și frunzele dovleacului sunt sensibile la îngheț. La un îngheț dur, fructele suferă daune majore, iar pielea va deveni moale.

Dacă urmează un îngheț și dovlecii sunt aproape copți, atunci îi poți culege. Dacă încă sunt verzi, atunci îi poți acoperi cu folie de agril, care le va ține cald. Îndepărtează husele prompt în dimineața următoare, de îndată ce temperaturile cresc.

Referințe

Cum se culeg cei mai buni dovleci?

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *