PH-ul solului diferă de la plantă la plantă. Unele plante preferă un pH al solului alcalin, în timp ce altele se dezvoltă bine într-unul neutru sau acid.
Fiecare plantă preferă un nivel diferit de aciditate. Utilizați această diagramă a pH-ului solului pentru a afla care este nivelul pH-ului cel mai bun pentru plantele din grădină. Apoi, învățați cum să-l ajustați în consecință!
Secretul pH-ului solului
Având pH-ul adecvat al solului este esențial pentru creșterea unei grădini sănătoase, dar este un factor pe care grădinarii îl trec adesea cu vederea în favoarea nivelurilor de nutrienți.
În timp ce nutrienții sunt lucruri cruciale de luat în considerare, pH-ul solului joacă un rol major în cât de bine plantele pot absorbi substanțele nutritive pe care le furnizați. Acesta este motivul pentru care, inițial, pH-ul solului este important și abia apoi nivelul de nutrienți.
Definiție – pH-ul solului reprezintă o măsură a acidității sau alcalinității solului, exprimată pe o scară de la 0 la 14. Aceasta indică concentrația ionilor de hidrogen (H⁺) din sol. Un pH de 7 este considerat neutru, valorile sub 7 indică un sol acid, iar valorile peste 7 indică un sol alcalin.
PH-ul greșit adesea ucide plantele, dar poate afecta creșterea lor și poate duce la înfloriri sau culturi slab dezvoltate, în funcție de cât de sensibilă este planta. În realitate, multe plante sunt capabile să se adapteze la o serie de niveluri de pH.
Hortensiile, de exemplu, produc flori de o anumită culoare în funcție de faptul dacă sunt cultivate în sol acid sau alcalin.
Un pH de 6,5 este potrivit pentru majoritatea grădinilor de acasă, deoarece majoritatea plantelor prosperă în intervalul de 6,0 până la 7,0 (ușor acid până la neutru).
Unele plante (afinii și azaleele) preferă solul mai acid, în timp ce altele ( sparanghelul) cresc mai bine într-un sol cu un pH neutru până la ușor alcalin.
Cum se află pH-ul solului?
Pentru a face un test simplu de pH, puteți achiziționa un kit de testare a pH-ului solului. Aceste kit-uri nu sunt perfecte, dar pot indica cu o anumită eroare pH-ul solului. Prețurile sunt accesibile, motiv pentru care orice grădinar ar trebui să dețină o asemenea sondă.
O altă metodă, mult mai simplă include:
- Puneți 2 linguri de sol într-un castron și adăugați ½ ceașcă de oțet. Dacă amestecul se fixează, aveți sol alcalin.
- Puneți 2 linguri de sol într-un castron și umeziți-l cu apă distilată. Adăugați ½ ceașcă de bicarbonat de sodiu. Dacă amestecul se fixează, aveți sol acid.
Dacă nu reacționează la nici un test, solul are un pH neutru.
O valoare a pH-ului de 7 este neutră; activitatea microbiană este cea mai mare, iar rădăcinile plantelor absorb/accesează substanțele nutritive cel mai bine atunci când pH-ul se află în intervalul de la 5,5 la 7.
Cum se ajustează pH-ul solului?
Odată ce vă dați seama de pH-ul solului, poate fi necesar să îl ajustați pentru a se potrivi nevoilor plantelor pe care le cultivați.
Solul acid este contracarat prin aplicarea calcarului fin măcinat sau a cenușii de lemn, iar solul alcalin este tratat în mod obișnuit cu gips (sulfat de calciu), sulf măcinat sau compost.
Tabel pH sol pentru fiecare plantă
Plantă/Pom | Nivel optim de pH |
---|---|
Măr | 5.0-6.5 |
Azalee | 4.5-6.0 |
Mesteacăn | 5.0-6.5 |
Muri | 5.0-6.0 |
Afini | 4.0-6.0 |
Cireș | 6.0-7.0 |
Castan | 5.0-6.5 |
Brad | 5.0-6.0 |
Hortensie, cu flori albastre | 4.0-5.0 |
Hortensie, cu flori roz | 6.0-7.0 |
Ienupăr | 5.0-6.0 |
Lămâi | 6.0-7.5 |
Liliac | 6.0-7.5 |
Arțar | 6.0-7.5 |
Stejar | 5.0-6.5 |
Portocal | 6.0-7.5 |
Piersic | 6.0-7.0 |
Păr | 6.0-7.5 |
Pin, roșu | 5.0-6.0 |
Pin, alb | 4.5-6.0 |
Prun | 6.0-8.0 |
Zmeur, roșu | 5.5-7.0 |
Rhododendron | 4.5-6.0 |
Molid | 5.0-6.0 |
Nuc | 6.0-8.0 |
Salcie | 6.0-8.0 |
Sparanghel | 6.0-8.0 |
Fasole, | 6.0-7.5 |
Sfeclă | 6.0-7.5 |
Broccoli | 6.0-7.0 |
Varza de Bruxelles | 6.0-7.5 |
Varză | 6.0-7.0 |
Morcov | 5.5-7.0 |
Conopida | 5,5-7,5 |
Țelină | 5.8-7.0 |
Arpagic | 6.0-7.0 |
Castravete | 5.5-7.0 |
Usturoi | 5.5-8.0 |
Varză Kale | 6.0-7.5 |
Salată | 6.0-7.0 |
Mazăre | 6.0-7.5 |
Ardei | 5.5-7.0 |
Cartof | 4.8-6.5 |
Dovleac | 5,5-7,5 |
Ridichi | 6.0-7.0 |
Spanac | 6.0-7.5 |
Roşii | 5,5-7,5 |
Begonie | 5.5-7.0 |
Susan | 5.5-7.0 |
Garoafă | 6.0-7.0 |
Crizantemă | 6.0-7.5 |
Clematis | 5.5-7.0 |
Coleus | 6.0-7.0 |
Cosmos | 5.0-8.0 |
Crocus | 6.0-8.0 |
Narcisă | 6.0-6.5 |
Dalia | 6.0-7.5 |
Zorele | 6.0-8.0 |
Geraniu | 6.0-8.0 |
Gladiole | 5.0-7.0 |
Hibiscus | 6.0-8.0 |
Zambilă | 6,5-7,5 |
Iris, albastru | 5.0-7.5 |
Crini | 4.5-6.0 |
Lupin | 5.0-6.5 |
Marigold | 5,5-7,5 |
Narcisă, trompetă | 5.5-6.5 |
Nasturium | 5,5-7,5 |
Panseluță | 5.5-6.5 |
Bujor | 6.0-7.5 |
Petunia | 5.5-6.0 |
Maci, orientali | 6.0-7.5 |
Trandafir, hibrid | 5.5-7.0 |
Trandafir, rugosa | 6.0-7.0 |
Floarea-soarelui | 6.0-7.5 |
Lalea | 6.0-7.0 |
Sănătatea solului: Testul râmelor
Cel mai bun moment pentru a verifica solul este în primăvară, când temperatura solului a ajuns la 10°C, iar suprafața sa este umedă. Utilizați o lopată pentru a săpa aproximativ 30-40 cm cubi de sol. Puneți solul pe o bucată de carton și căutați râme.
Dacă solul este sănătos, ar trebui să găsiți cel puțin 10 râme! Dacă solul are mai puțin de 10 râme, adăugați mai multă materie organică—compost, gunoi de grajd îmbătrânit, sau frunze. Materia organică îmbunătățește structura, eliberează încet substanțele nutritive și crește activitatea microbiană benefică.
Acestea sunt cele mai importante măsuri pe care puteți să le luați pentru a afla pH-ul solului și pentru a-l modifica în funcție de cultura pe care o aveți.
Referințe
Testarea pH-ului din grădină, bhg.com