Te-ai gândit să pui castraveți congelați pentru iarnă și nu știi cum? Am pregătit un ghid informativ în acest sens și astfel te vei putea bucura de castraveți proaspeți pe tot timpul anului.
Ai o recoltă bogată de castraveți și nu știi ce să faci cu ei? Vânzarea castraveților nu este o soluție, în condițiile în care te-ai chinuit cu ei și i-ai crescut într-un sistem ecologic. Și atunci, dacă nu vrei să-i bagi la murat, există o altă soluție, congelați.
În acest articol, examinăm dacă ar trebui să congelezi castraveții și cât timp se vor păstra la congelator.
Dacă te-ai întrebat vreodată, „pot congela castraveții după recoltare?” Răspunsul scurt este: da, poți!
Soluție de saramură în loc de blanșare
Dacă dorești să eviți să transformi castraveții într-o mizerie moale, atunci nu se poate folosi metoda obișnuită de apă cu gheață și de blanșare. În schimb, vei folosi o soluție de saramură în timpul procesului de congelare.
Pe măsură ce te pregătești să congelezi castraveții, reține că este mai ușor să folosești castraveți mai mici. Castraveții nu trebuie să aibă o dimensiune mai mare de 15 cm pentru ca procesul de congelare/decongelare să fie unul optim.
Soiul de castraveți chiar nu contează, deoarece majoritatea vor îngheța la fel.
Castraveții cumpărați de la magazin sunt acoperiți cu ceară. Trebuie spălați cu puțin detergent pentru a scăpa de ceară. Este mai eficient să folosești castraveți din grădina ta sau chiar dintr-o grădină locală. Cei cultivați în sistem bio nu trebuie spălați decât cu apă, înainte de începerea procesului de congelare.
Castraveți congelați

Înainte de începerea congelării, ai nevoie de următoarele lucruri:
- Un bol mare de plastic
- Un castron mic
- Un cuțit
- Folie de plastic
- Strecurătoare
- Pungi sau recipiente pentru congelator
- Sare
- Ceapa
- Zahăr
- Oțet alb
- Nu uita de ingredientul principal, castraveții
Pasul 1
Taie castraveții în bucăți egale, de preferat rondele. La fiecare 2 kg de castraveți trebuie tăiată o ceapă. Într-un castron, întinde ceapa și castraveții. Presare una până la două linguri de sare uniform pe castraveți și ceapă în timp ce construiești straturi în castron.
Pasul 2
Lăsă bolul să se odihnească cel puțin două ore după ce îl acoperi cu folie de plastic. Folosind apă rece, clătește acum castraveții și ceapa printr-o strecurătoare . Scopul tău este să scapi de toată sarea. Pune amestecul înapoi în bol.
Pasul 3
Măsoară o cană și jumătate de zahăr și o jumătate de cană de oțet alb (la 2 kg de castraveți tăiați). Combină oțetul și zahărul într-un castron mai mic. Apoi, amestecă în timp ce torni amestecul peste castraveți.
Pasul 4
A venit vremea să pui castraveții în pungi sau în recipientele pe care le vei introduce în congelator. Lasă spațiu în pungi sau recipiente, pentru că odată înghețați, castraveții își vor mări volumul.
Două moduri suplimentare de congelare
Există alte două moduri care îți permit să congelezi castraveții și sunt metode simple. Să aruncăm o privire la ambele și să vedem care este varianta mai bună, în funcție de ce ustensile de bucătărie ai la dispoziție.
Tăvi pentru cuburi de gheață
Cultivarea castraveților este o activitate grozavă mai ales când această activitate este făcută în propria ta gradină cu întreaga familie. Recoltele de castraveți, întotdeauna sunt bogate și oamenii au devenit inventivi pentru păstrarea lor. Da, castraveții se pot congela în tăvile de gheață.
Pentru început, taie castraveții în cuburi . Asigură-te că fiecare cub este suficient de mic pentru a încăpea în fiecare cameră a tăvii pentru cuburi de gheață.
Adăugă apă în tava pentru cuburi de gheață la fel ca atunci când faci cuburi de gheață obișnuite. Asigură-te că fiecare castravete este complet scufundat în apă, pune tăvile în congelator și așteptă ca totul să înghețe.
După ce au înghețat, se scot cuburile din tava de gheață, se pun într-o pungă și se plasează iar la congelator. Procedeul poate fi reluat până se termină castraveții.
O foaie de copt
În loc să tai castraveții în cuburi, aceștia se taie rondele. Scoate hârtie de copt și o întinzi pe o tavă. Pune feliile de castraveți pe hârtia de copt și puneți foaia de copt în congelator.
După ce au înghețat, castraveții se pot pune într-o pungă sau un recipient de congelator. În acest fel, se va reduce spațiul ocupat de castraveții congelați.
Se curăță castraveții înainte de congelare?
Nu contează cum îi congelezi. Dacă îți plac cu coajă atunci nu îi cureți, dacă îți plac fără, atunci îi poți decoji.
Cum să dezgheți castraveții congelați
Dacă ai efectuat prima metodă de mai sus cu procesul de saramură , nu trebuie să îți faci griji prea mult cu privire la conținutul mare de apă din castraveți în timp ce îi scoți din congelator pentru a-i dezgheța.
Scoate recipientul sau punga cu castraveții sărați din congelator și bagă-i la frigider. Lăsă-i cel puțin 24 de ore când decongelezi castraveții în acest fel. Este o idee bună să pui castraveții în interiorul ușii frigiderului sau în orice altă zonă din frigider care menține o temperatură de aproximativ 4 de grade Celsius.
Castraveții în saramură trebuie să rămână înghețați timp de aproximativ două săptămâni înainte de a-i scoate din congelator pentru dezghețare.
Depinde pentru ce folosești castraveții când îi dezgheți din metoda foii de copt sau a tăvii cu gheață. Dezgheață castraveții congelați într-un castron, fie în frigider, fie pe blatul din bucătărie, dacă intenționezi să îi folosiți pentru gazpacho, de exemplu.
Cum să folosești castraveții congelați
Castraveții congelați tăiați cubulețe funcționează bine atunci când îi amesteci cu cremă de brânză. De asemenea, poți adăuga castraveți în:
- Apă
- Suc verde
- Smoothies
- Supe
Rondelele reprezintă o modalitate ușoară de a îngheța castraveții, deoarece sunt ușor de scos pentru a fi dezghețate și utilizate. De asemenea, rondelele pot fi folosite și pentru măști de față.
Cât timp poți păstra castraveții înghețați în congelator?
Între 8 și 12 luni. Castraveții congelați se păstrează în acest fel pentru o perioadă lungă de timp.
La prima vedere, congelarea castraveților pare o metodă complicată și bizară. Noi suntem obișnuiți să-i băgăm la saramură sau la oțet pentru iarnă. Dar cu toate acestea, ar trebui să încerci să congelezi castraveți măcar de curiozitate. Vei fi surprins de rezultate!
Lasă un răspuns