Există mai multe metode prin care poți să faci stafide acasă. În acest fel, nu va mai trebui să le cumperi. Totul este să ai struguri și puțină voință. Strugurii sunt fructe minunate, gustoase și pline de vitamine, dar când ai prea mulți ce faci? Desigur, dacă nu faci vin, poți face stafide acasă. În acest fel, nu vei mai cumpăra stafide niciodată de la magazin.
Cum se fac stafidele? Există mai multe metode: deshidratator, struguri uscați la cuptor și chiar struguri uscați la soare.
Strugurii sunt bogați în vitamine și antioxidanți, săraci în calorii și grăsimi și sunt pur și simplu fructul perfect. Mulți oameni cultivă struguri pentru a face vin sau pentru a-i mânca proaspeți, dar este o idee bună ca să încerci și stafidele. Nu vrei regreta!
Despre stafide
Poate părea că stafidele sunt un concept nou, dar ele au fost făcute încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii antici, pentru că nu aveau tehnologia din ziua de astăzi, au găsit diverse metode pentru a conserva alimentele.
Există dovezi că egiptenii antici uscau struguri încă din anul 2000 î.Hr.
În zilele noastre, stafidele sunt făcute industrial. Se pot cumpăra de la orice magazin. Cu toate acestea, gospodarii își fac singuri produsele de care au nevoie, printre care și stafidele.
Cultivatorii comerciali folosesc doar trei tipuri de struguri pentru a face stafide:
- Thompson fără semințe,
- Muscat
- și Black Corinth
Dar poți folosi orice struguri, care nu au semințe, pentru a face cele mai bune stafide chiar la tine acasă.
Uscarea la soare

Prima și cea mai clasică dintre metodele de a face stafide este uscarea strugurilor la soare. Această metodă a fost folosită de mii de ani pentru a face stafidele. Se poate spune că este metoda cea mai veche din lume.
Deoarece strugurii sunt compuși din 80% apa, așteaptă-te ca procesul să dureze câteva zile, în funcție de condițiile meteo.
Pentru a usca strugurii la soare este nevoie de multă căldură și să nu fie deloc umiditate. Dacă nivelul de umiditate este mare, strugurii nu se vor stafidi niciodată.
Se culeg strugurii, se pun pe un platou din lemn, care se dă la soare. Acest platou trebuie acoperit cu plasă deasă pentru ca insectele să nu poată ajunge la struguri. De asemenea, se lasă doar ziua afară, noaptea este indicat ca să-l bagi în casă sau într-o magazie.
Procesul de uscare durează între 2 și 4 săptămâni, în funcție de condițiile meteo.
Cum să faci stafide la cuptor?
A doua metodă de a face stafide implică folosirea cuptorului. La prima vedere poate părea o metodă mai simplă decât cea a uscării la soare, dar nu este chiar așa.
Se spală bine strugurii, după care trebuie ruptă sau înțepată coaja. În acest fel, odată băgați la cuptor, umiditatea va fi eliminată și se vor transforma în stafide.
Există trei metode de a perfora coaja strugurilor.
1.Strugurii se pot blanșa.
Se fierbe apa într-o oală, și se scufundă strugurii 30 de secunde în apa clocotită. Apoi se scot și se bagă în apă cu gheață. Pielița va crăpa!
2. Taie strugurii în două
Cu ajutorul unui cuțit, se taie toate boabele de struguri în două. O metodă plictisitoare, care durează foarte mult!
3. Strugurii se înțeapă
Cu vârful unui cuțit sau cu orice obiect ascuțit, boabele de struguri se vor înțepa. Și această metodă necesită foarte mult timp.
Odată ce cojile strugurilor au fost rupte, strugurii se pun pe o tavă și se bagă în cuptor. Temperatura cuptorului trebuie setată la fix 63 de grade.
Opțional se poate pune hârtie de copt pe tavă, înainte ca strugurii să fie așezați.
Pe parcursul stafidirii, strugurii trebuie verificați constant. Se recomandă ca să deschizi ușa de la cuptor de mai multe ori, pentru ca aburul să iasă. Când s-au stafidit, strugurii se scot din cuptor, se lasă la răcit, după care se depozitează într-un recipient, care se închide etanș.
Procesul de stafidire va dura cel puțin 12 ore.
Stafide în deshidratator
Se așează strugurii pe tăvile speciale ale aparatului de deshidratat, bineînțeles după ruperea sau spargerea pielițelor (așa cum am prezentat la metoda anterioară). Se setează aparatul la o temperatură de 57 grade Celsius.
Procesul poate să dureze între 24 și 48 de ore, în funcție de mărimea strugurilor. După 18 ore, se verifică în ce stadiu se află strugurii. Dacă s-au stafidit, atunci se oprește aparatul. Dacă nu ești mulțumit de nivelul de stafidire, atunci poți continua procesul până când stafidele au ajuns la nivelul optim.
Durata de uscare depinde de tipul de deshidratator pe care îl ai, de nivelul de umiditate, de tipul de struguri etc.
Cel mai sigur mod de a verifica dacă stafidele sunt în normele optime este prin gustare. Ar trebui să fie uscate, dar încă ușor umede și ușor de mestecat.
După ce procesul s-a încheiat, stafidele se lasă la răcit, după care se depozitează într-un borcan de sticlă cu capac. În acest fel, stafidele ar trebui să țină până anul următor, când o nouă producție de struguri este pregătită pentru a deveni stafide.
Lasă un răspuns