Cum se conservă dovleceii pentru iarnă

se conservă dovleceii

·

Există mai multe metode prin care se conservă dovleceii pentru iarnă. Dovleceii pot fi disponibili pe tot parcursul anului în supermarketuri, dar iubitorii acestei legume știu că vara este momentul de conservare. De asemenea, că dovlecelul nu este doar versatil, ci și ușor de gătit și savurat.

Puteți să sotați dovlecelul, să-l fierbeți la abur, să-l prăjiți, să-l frigeți pe grătar sau chiar să-l mâncați crud. Dovlecelul poate fi de asemenea stratificat în lasagna, fiert în supă sau chiar tăiat în fâșii sau tăiat în tăieței (cunoscuți și sub numele de zoodles).

Ca și în cazul tuturor produselor, pentru a beneficia la maximum de acest dovlecel de vară, trebuie să fie păstrat corect, fie că este vorba de o zi sau două, o săptămână sau pe termen lung.

Din fericire, păstrarea dovlecelului în condiții optime este ușoară și avem tot ce trebuie să știți. Citiți mai departe pentru a afla ce trebuie și ce nu trebuie să faceți în păstrarea dovlecelului.

Nu spălați dovleceii (până când nu sunteți gata să-i folosiți)

Un aspect cheie pentru a menține dovleceii proaspeți este să vă asigurați că sunt cât mai uscați posibil, ceea ce înseamnă să-i spălați doar înainte de a-i folosi.

Pentru un pas suplimentar, uscați dovleceii cu un prosop de hârtie pentru a absorbi toată umiditatea înainte de a-i depozita.

Cum se conservă dovleceii?

Dacă sunt păstrați corect, dovleceii vor rezista până la o săptămână. Cel mai bun mod de a păstra dovleceii este în frigider, de preferat în sertarul pentru legume, unde umiditatea este redusă la minimum.

În funcție de prospețimea dovleceilor, aceștia pot începe să se înmoaie sau să se rideze înainte de acest termen, așa că dacă observați că se ofilesc, folosiți-i imediat la o mâncare.

Lăsați dovleceii să respire

O bună ventilare este esențială pentru a menține dovleceii proaspeți. Puteți păstra dovleceii într-o pungă de plastic sau hârtie, dar asigurați-vă că un capăt este deschis pentru a permite aerului să circule.

Dacă utilizați o pungă de plastic sigilată, faceți câteva găuri pentru a permite aerului să intre și să iasă.

1.Congelarea dovleceilor

se conservă dovleceii

Dacă aveți mai mulți dovlecei decât puteți folosi, congelarea este cea mai bună opțiune de depozitare pe termen lung și este ușoară.

Iată cum să congelați dovleceii:

  1. Spălați dovleceii și tăiați-i în bucăți mici, felii de 1 – 3 cm, apoi blanșați-i în apă clocotită până devin viu colorați și ușor fragezi, adică 1 până la 2 minute.
  2. Scurgeți dovleceii, apoi puneți-i într-o baie de gheață pentru a se răci și scurgeți din nou.
  3. Uscați dovleceii, împachetați-i în pungi pentru congelator, scoateți cât mai mult aer posibil și congelați până la trei luni.
  4. Pentru ușurință, congelați dovleceii în cantități pe care le veți folosi și asigurați-vă că etichetați și datați punga în congelator.

O altă opțiune este să congelați dovleceii rași sau tăiați în fâșii, care sunt perfecți pentru produse de copt precum pâinea cu dovlecei sau brownies cu dovlecei.

Nu congelați tăiețeii de dovlecei

În timp ce unele legume tăiate mărunt pot fi congelate, tăiețeii de dovlecei tind să devină moi, așa că este mai bine să-i folosiți imediat.

Dezghețați și scurgeți dovleceii

Cel mai simplu mod de a dezgheța dovleceii congelați este în frigider și va dura doar câteva ore, dar dacă sunteți în grabă, puneți punga sigilată într-un bol cu apă rece pentru a grăbi procesul de dezghețare.

Este posibil să găsiți apă suplimentară în pungă, care poate fi pur și simplu scursă.

Dacă congelați dovleceii rași sau tăiați în fâșii, stoarcerea sau uscarea dovleceilor este deosebit de importantă, deoarece tind să aibă multă umiditate. Dovleceii rași sau tăiați în fâșii sunt fabuloși în foarte multe rețete.

2. Conservarea dovlecilor prin murare

Murarea este o altă metodă populară de conservare a dovlecilor, oferindu-le un gust acrișor și delicios. Iată cum puteți să îi murați:

  • Tăiați dovlecii în bucăți sau felii și apoi trebuie puși în borcane sterilizate.
  • Fierbeți o soluție de apă, oțet, sare și zahăr care se toarnă peste dovleci în borcane.
  • Adaugați condimente cum ar fi cuișoarele, frunzele de dafin sau semințele de muștar pentru a îmbogăți aromele.
  • Sigilați borcanele și lasați-le la răcit înainte de a le depozita într-un loc răcoros și întunecat.

3. Conservarea dovlecilor prin deshidratare

Deshidratarea este o metodă care permite să păstrați dovlecii pentru o perioadă lungă de timp, fără a-i altera prea mult gustul. Iată cum puteți să deshidratezi dovlecii:

  • Tăiați dovlecii în felii subțiri sau cuburi, după care se așează pe tăvi de deshidratare.
  • Uscați dovlecii la o temperatură scăzută timp de câteva ore sau până când devin crocanți.
  • Depozitați dovlecii deshidratați în recipiente ermetice sau pungi sigilate într-un loc răcoros și uscat.

4.Conservarea dovlecilor în oțet

Conservarea dovlecilor în oțet este o metodă simplă și rapidă, oferindu-le un gust acrișor și savuros. Iată cum puteți să îi conservați în oțet:

  • Tăiați dovlecii în fâșii sau cuburi, după care se așează în borcane sterilizate.
  • Fierbeți oțet, apă, sare, zahăr și condimente (opțional) și turnați soluția peste dovleci.
  • Sigilați borcanele și lăsați-le la răcit înainte de a le depozita în frigider pentru a-i mânca ulterior.

Nu lăsați niciun dovlecel să se irosească

Dovleceii proaspeți păstrați în frigider pot fi folosiți în aproape nenumărate moduri, inclusiv în dovlecei umpluți, copți sau amestecați cu paste. Dovleceii congelați nu vor fi la fel de crocanți ca cei proaspeți, așa că sunt mai buni pentru sosuri și supe.

Urmând câteva lucruri simple de făcut și de evitat, puteți menține dovleceii proaspeți mai mult timp în frigider. Veți ști cum să congelați dovleceii atunci când aveți mulți, pentru a vă bucura de ei în lunile următoare, și am împărtășit numeroase rețete care cu siguranță vă vor satisface.

Referințe

Conservarea dovleceilor

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *