Cum se cultivă muștarul


Nu există un secret care să descrie cum se cultivă muștarul. Denumirea de plantă de muștar se referă în mod obișnuit la trei specii de plante anuale rezistente: muștarul brun (Brassica juncea), muștarul alb (cunoscut și sub denumirea de galben, Brassica alba) și muștarul negru (Brassica nigra).

Primele două sunt folosite pentru a face muștar, iar muștarul alb (galben) este cel mai frecvent utilizat.

Muștarul este cultivat pentru frunzele sale, care sunt vândute și sub denumirea de verdeață de muștar, sau pentru semințele sale, folosite la prepararea muștarului. Aceasta poate ajunge la o înălțime de aproximativ 3 metri și produce flori galbene strălucitoare, care sunt, de asemenea, comestibile.

Muștarul nu este pretențios și este ușor de cultivat, dar fiind o cultură de vreme rece, dar un calendar corect de plantare este important.

Atenție! Planta comestibilă de muștar este diferită de muștarul cultivat ca o cultură de acoperire. Acest soi se numește muștar de câmp (Brassica kaber), 

Muștarul

Denumirea comună Muștar
 Denumirea Botanică Brassica spp.
 Familie Brassicaceae
 Tipul Plantei Anual, legume
 Dimensiune Până la 1 m
 Expunerea la Soare Complet
 Tipul Solului  Bine drenat
 PH-ul solului  Acid
Înflorire Vară, toamnă
 Culoarea Florilor Galben
 Zona Nativă Europa, Asia, Africa, Orientul Mijlociu, Marea Mediterană

Cum se plantează muștarul?

Plantați muștarul primăvara sau toamna. În primăvară, plantați-l imediat ce temperatura solului rămâne peste 10°C.

Deoarece muștarul preferă vremea rece, o recoltă de toamnă produce de obicei o calitate mai bună.

Pentru culturile de toamnă, selectați soiuri care se maturizează devreme. Plantați muștarul la sfârșitul verii sau, dacă locuiți mai spre sud, în septembrie sau octombrie, pentru o recoltă de toamnă și de iarnă.

Pentru a calcula data plantării în toamnă, adăugați 2-3 săptămâni la data medie a primului îngheț. Apoi numărați înapoi 50-75 de zile (sau data de maturitate a soiului pe care îl cultivați).

Unde se plantează muștarul?

Cum se cultivă muștarul (2)

Plantați muștarul într-o locație cu soare plin și sol bine drenat, preferabil argilos și bogat în nutrienți. Respectați regulile de rotație a culturilor și evitați să-l plantați în locuri unde alți membri ai familiei Brassica au fost crescuți în ultimii doi ani sau, ideal, chiar mai mult.

Cum se plantează

Spațiați rândurile de verdețuri de muștar, recoltate în mod regulat, la cel puțin 12 centimetri distanță, iar muștarul crescut pentru semințe în rânduri de 2-3 metri distanță. Spațiul dintre plante și rânduri depinde de soi și de scopul cultivării.

Distanțarea plantelor (și subțierea lor pe măsură ce cresc) ajută la controlul buruienilor. Când cultivați muștar pentru semințe, se recomandă rărirea plantelor.

Îngrijirea plantelor de muștar 

Muștarul este ușor de cultivat atunci când este îngrijit corect:

  • Creșteți muștar în plin soare.
  • Plantați-l în sol bine drenat, umed, fertil și ușor acid.
  • Dați muștarului apă consistentă.
  • Hrăniți-l cu un îngrășământ bogat în azot.

Lumină

Creșteți muștarul în plin soare. Umbra parțială este acceptabilă doar pentru frunzele tinere, care trebuie protejate de soarele puternic pe măsură ce vremea se încălzește.

Solul

Deși muștarul crește în majoritatea solurilor, acesta preferă un sol fertil, umed, bine drenat, ușor acid, cu un pH sub 6,0.

Apă

Ca plantă de sezon rece, muștarul are nevoie de umiditate constantă, fără a fi udat în exces. Asigurați-i cel puțin 1 centimetru de apă în absența ploii. În condiții de sol uscat, creșterea frunzelor este încetinită, iar frunzele devin tari și amare.

Temperatura și umiditatea

Vremea rece, chiar și până la 0°C, nu reprezintă o problemă pentru muștar. Totuși, planta nu se descurcă bine la temperaturi peste 24°C.

Îngrășământ

Alegeți un îngrășământ bogat în azot și aplicați-l conform instrucțiunilor de pe etichetă. Presărați-l în jurul răsadurilor când acestea au ajuns la o înălțime de 3-4 centimetri.

Polenizare

Deși muștarul se auto-polenizează, polenizarea este totuși importantă, deoarece insectele pot poleniza florile diferitelor soiuri pe o rază de până la 2 mile. Așadar, dacă doriți să păstrați semințele pentru anul următor, evitați plantarea diferitelor soiuri în același timp (și sperați că nimeni din vecinătate nu cultivă muștar).

Tipuri de muștar

Cele trei tipuri principale de plante de muștar sunt:

  1. Muștar alb sau galben (Brassica alba, denumit și Sinapis alba), Zona 4-7: Este cel mai blând ca gust dintre toate tipurile de muștar. Semințele sale sunt folosite pentru muștarul preparat, însă planta nu este cultivată pentru frunze.
  2. Muștar brun (Brassica juncea), Zona 2-11: Are cel mai iute gust dintre toate tipurile. Semințele sale sunt utilizate pentru muștarurile de tip Dijon, muștarurile fierbinți chinezești și curry. Este cultivat și pentru frunze, cu mai multe soiuri populare, cum ar fi ‘Giant Red’, ‘Red Garnet’ și ‘Southern Giant’ cu frunze ondulate.
  3. Muștar negru (Brassica nigra), Zona 6-9: Semințele sale sunt folosite pentru un muștar cu gust moderat picant și sunt incluse și în muștarul în stil Dijon. Semințele sunt utilizate și în bucătăria din Asia de Sud-Est, dar planta nu este cultivată pentru frunze.

Cum se recoltează muștarul?

Metodele pe care le utilizați vor varia în funcție de scopul recoltării – fie că recoltați frunzele, fie semințele plantei de muștar.

Recoltarea frunzelor de muștar

Pentru salate, culegeți frunzele de muștar când sunt mici, tinere și fragede. Pentru sote sau tocane, lăsați frunzele să ajungă la dimensiunea lor matură, dar recoltați-le înainte ca planta să dezvolte o tulpină de semințe.

Tăiați frunzele exterioare mari de la bază fără a afecta punctul de creștere. Chiar dacă nu folosiți frunzele mari, îndepărtați-le pentru a face loc celor mai mici și delicate din interior, care vor continua să crească. Frunzele se vor regenera chiar și după tăieri repetate. Recoltarea frunzelor de muștar după primul îngheț nu este o problemă – de fapt, un îngheț ușor face ca aroma să devină mai dulce.

Recoltarea semințelor de muștar

Urmăriți plantele îndeaproape după înflorire, pentru a prinde momentul în care păstăile de semințe devin maro, dar nu s-au deschis încă – altfel, semințele se vor împrăștia în grădină.

Tăiați ramurile cu păstăile mature sau îndepărtați întreaga plantă. Așezați o foaie pe pământ pentru a colecta ușor orice semințe și păstăi care cad. Uscați păstăile pe o tavă acoperită cu o foaie veche sau pe o sită fină, timp de aproximativ 2 săptămâni. Alternativ, puneți-le în pungi de hârtie și atârnați-le într-un loc cald și uscat. Păstăile sunt gata pentru prelucrare sau depozitare atunci când sunt complet uscate și crocante.

Cum se face muștarul din semințe

După ce semințele s-au uscat în interiorul păstăilor, care între timp au devenit maro, semințele trebuie treierate pentru a îndepărta cojile. Pentru o cantitate mică, frecați păstăile între palme deasupra unui castron mare.

După separarea semințelor de pleavă, acestea pot fi măcinate sau folosite întregi pentru a prepara muștar. (Pe lângă semințele de muștar, sunt necesare și alte ingrediente pentru prepararea muștarului, însă acestea sunt esențiale.)

Cum se fac răsadurile de muștar?

Deși puteți începe răsadurile de muștar în interior, însămânțarea directă este metoda preferată și cea mai ușoară pentru a cultiva plantele de muștar.

Așezați semințele la o distanță de 2,5 cm și la o adâncime de 0,6 până la 1,3 cm într-un pat de grădină pregătit.

Păstrați solul uniform umed. La temperaturi între 7 și 24°C, semințele germinează în 4 până la 14 zile.

Când răsadurile ajung la o înălțime de 3-4 centimetri, începeți să le subțiați (sunt comestibile) la o distanță de 4-6 centimetri, mărind spațiul pe măsură ce cresc. Scopul este de 12-18 centimetri între soiurile mari și 6-10 centimetri între soiurile mai mici, de tip frunze.

Dăunători și boli

Muștarul nu este afectat de dăunători și boli majore. În condiții de umiditate, este vulnerabil la mucegaiul praf și mucegaiul alb. Dăunătorii obișnuiți includ afidele, musculițele albe, viermii de varză, buclele de varză, melcii și gândacii de purici. Dacă aceștia reprezintă o problemă în zona dvs., protejați plantele cu capace de rând.

Reglarea timpului de plantare este o altă metodă de evitare a dăunătorilor. De exemplu, plantați muștarul în toamnă, când populațiile de gândaci de purici sunt mai mici.

Întrebări frecvente

Sunt comestibile toate speciile de plante de muștar?

Da, toate speciile de muștar, atât sălbatic, cât și cultivat, sunt comestibile, deși unele sunt mai gustoase, mai ușor de preparat și mai des folosite decât altele.

Plantele de muștar sunt perene?

Plantele de muștar sunt anuale, nu perene, deși sunt suficient de rezistente pentru a rezista la temperaturi de iarnă într-un climat blând.

Este în regulă să consumați plante de muștar crude?

Majoritatea frunzelor de muștar pot fi consumate crude sau gătite. Totuși, consumul de semințe de muștar crude, fără înmuiere, gătire sau alt preparat, nu este recomandat din cauza aromei lor amare.

Referințe

Muștarul din grădină

Articole recomandate

Ce se plantează lângă mărar

Cum se cultivă oregano? Ghid complet



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *