Te-ai întrebat cum se face coniacul acasă? Una dintre cele mai apreciate băuturi la nivel mondial este coniacul. Această băutură spirtoasă are o istorie de sute de ani, timp în care rețeta s-a perfecționat încât în prezent a atins culmile perfecțiunii.

Dacă te-ai întrebat până acum cum se face coniacul sau vrei să-l produci acasă, atunci te afli în locul potrivit.

Una dintre cele mai importante zone unde se produce un coniac de calitate este Charente din Franța. Aici există nu mai puțin de 75.000 de hectare de viță de vie dedicate exclusiv coniacului.

La bază coniacul de calitate superioară se face numai din anumite soiuri de viță de vie (Colombard, Folle Blanche, Montils, Ugni Blanc, Sémillon și Folignan). Cu toate acestea, există și o rețetă românească de coniac, veche de sute de ani.

Mustuirea

  • Ca și în cazul vinului, primul pas în producerea coniacului este zdrobirea strugurilor.
  • Un mare secret este că semințele de struguri trebuie adunate și puse la uscat.
  • După mustuire, vinul se așează în butoaie și se lasă la fermentat.

Semințele de struguri

  • După ce sunt adunate, se pun la uscat pentru o săptămână sau două.
  • Apoi se păstrează într-un loc uscat până începe producerea coniacului propriu-zis.
  • În momentul în care alcoolul este pregătit, semințele se prăjesc, până ce prind o culoare închisă. Aceste boabe va conferi nu doar aroma, ci și culoarea viitorului coniac.

Fierberea vinului

  • După ce s-a limpezit, vinul poate fi fiert într-un cazan. Se fierbe până se obține un alcool de circa 50 de grade tărie.
  • Acum este momentul în care se iau semințele, anterior prăjite într-o tigaie, și se pun peste alcoolul obținut. La 10 litri de alcool se pun aproximativ 1 kg de semințe prăjite și opțional două pliculețe de vanilie sau după preferință boabe de cafea sau miez de nucă prăjit.

Macerarea

Semințele de struguri trebuie lăsate la macerat circa o săptămână. O dată la două zile trebuie să sufli în coniac, exact la fel cum se suflă și în varză. Iei un tub sau o țeavă și sufli în coniac pentru a se oxigena mai bine și pentru ca aromele să se împrăștie.

După o săptămână, coniacul se trage din acel recipient și se pune de prefera în butoaie de lemn. Dacă nu aveți butoaie de lemn atunci în damigene, niciodată în sticle de plastic.

Rețetă de coniac din vodcă

se face coniacul

Dacă rețeta de mai sus este prea complicată, vă prezentăm o altă rețetă, mult mai simplă, care nu implică vin, ci vodcă. Rețeta sugerată permite doar recrearea culorii, aromei și mirosului coniacului într-un mod mai simplu, mai rapid și mai accesibil. 

Ingrediente:

  • Vodka de bună calitate – 1 litru
  • Coji de stejar – 2 lingurite
  • Petale de trandafir (uscat) – 8 grame
  • Păducel (uscat) – 10 grame
  • Zahăr (miere) – 1 lingură
  • Cuișoare – 4 muguri (fără capace, doar tulpini)
  • Ceai negru – 1 lingurita
  • Nucșoară – 1 vârf de cuțit
  • Vanilină – 1 vârf (opțional)

Fructele și cojile pot fi cumpărate din magazin. Adăugarea mierii face infuzia mai blândă și adaugă o ușoară aromă de miere.

Cum se face coniacul din vodcă?

  1. Se fierb cojile de stejar timp de 10 minute. Se toarnă decoctul, se clătește cu apă rece și apoi se usucă la soare. Fierberea îndepărtează excesul de taninuri care produc un gust neplăcut.
  2. Puneți fructe de pădure, cuișoare, nucile, ceaiul și scoarță de stejar într-un borcan pentru infuzare.
  3. Adăugați vodcă, zahăr (sau miere) și vanilină și amestecați. Apoi înșurubați capacul strâns.
  4. Infuzați timp de 25-30 de zile într-un loc întunecat, la temperatura camerei. Se agită o dată la 5 zile.
  5. Se strecoară coniacul prin câteva straturi de tifon.
  6. Îmbuteliați coniacul pentru depozitare, sigilându-l ermetic.
  7. Lăsați băutura timp de 1-2 zile într-un loc rece și întunecat înainte de a o gusta. Termenul său de valabilitate este de până la 5 ani, cu un volum de alcool de 37-38%.

Gânduri finale

Coniacul este o băutură apreciată pentru aromele sale bogate și gustul său fin. Mulți iubitori de coniac apreciază momentele de degustare, în care pot descoperi nuanțele subtile și profunzimea acestei băuturi deosebite.

Astfel, procesul de fabricare a coniacului este unul elaborat și meticulos, care necesită îndemânare și pasiune pentru a obține rezultatele excepționale pe care le cunoaștem și le iubim în coniacul de calitate.

Recomandări

Cum se face coniacul?, Cognacshow.com

Dacă vrei să faci ceva să crească, trebuie să-l înțelegi și să-l înțelegi într-un sens foarte real. „Degetele verzi” sunt un fapt și un mister numai pentru cei nepracticați. Dar degetele verzi sunt prelungirile unei inimi verzi.