Cum se păstrează cartofii ca să reziste luni


păstrează cartofii

Dacă a fost recolta bogată sau chiar dacă nu, există metode certificate prin care se păstrează cartofii ca să reziste luni de zile. Există multe idei, expuse pe internet, care explică cum se păstrează sau cum se depozitează cel mai bine cartofii.

Adevărul este că unele dintre ele sunt total depășite și nici nu are sens ca să le încerci. De exemplu, unele site-uri recomandă ca păstrarea cartofilor în pungi de plastic. Ei pot rezista câteva săptămâni într-o pungă de plastic, dar apoi vor mucegăi pentru că plasticul atrage umiditate.

Cartoful (Solanum tuberosum) a fost un aliment de bază în Europa de secole și în trecut era păstrat în așa fel încât să reziste până la următoarea recoltă. Din acest motiv, nu vrem să inventăm apa caldă, nici nu trebuie, și o să dezvoltăm metodele clasice de păstrarea a cartofilor.

Cheia este să depozitezi cartofii într-un loc răcoros și uscat, ca de exemplu într-o cămară sau un beci, într-o pungă de hârtie sau o cutie de carton. Este important să păstrezi cartofii la temperatura rece, ideală (dar nu, surprinzător, la frigider) pentru a preveni să devină verzi, să facă pete moi sau să încolțească prematur. Odată ce se întâmplă acest lucru, este un semn că au ajuns la apogeu. Dar vom intra în toate acestea puțin mai târziu.

Știința din spatele cartofilor

păstrează cartofii

Deși cu siguranță, ei bine, cartofii sunt tăiați la recoltare, ei continuă să respire (înfricoșător, nu?) și, într-un fel, trăiesc pe rafturile magazinelor alimentare și în casa ta.

Pe măsură ce oxigenul din mediu se combină cu zaharurile din cartof, acesta este respirat din rădăcini sub formă de dioxid de carbon și apă. Depozitarea cartofilor într-un loc răcoros, întunecat încetinește enorm această descompunere inevitabilă, protejează împotriva încolțirii și, într-o oarecare măsură, îndulcește tuberculii.

De asemenea, o regulă de bază spune că nu este bine ca ceapa să fie depozitată lângă cartofi. De ce? Păstrarea lor împreună face mai mult rău decât bine. Ambele legume conțin multă umiditate, ceea ce poate duce la o alterare mai rapidă. Combinate, produc gaz de etilenă care va grăbi procesul de coacere. În schimb, păstrează-le cât mai departe. Eventual în camere diferite.

Cum se păstrează cartofii?

Nu este indicat ca să păstrezi, pe termen lung, cartofii la frigider. Cartofii se păstrează într-un loc uscat și răcoros, de exemplu o cămară sau poate un beci.

Știința ne spune că cartofii rezistă luni de zile, fără nicio problemă, dacă sunt păstrați într-un loc, unde temperatura se situează între 4 și 7 grade Celsius și nivelul umidității este între 85-90%. Aceste două condiții sunt esențiale pentru păstrarea cartofilor pentru o perioadă îndelungată de timp. Garantat, ei vor rezista peste iarnă și vor fi la fel de proaspeți până la următoarea recoltă.

Dacă ai o pivniță, atunci nu trebuie decât să le creezi aceste două condiții. Temperatura și umiditatea pot fi controlate și urmărite în fiecare săptămână. Dacă aceste două condiții nu se întrunesc, atunci cartofii vor încolți sau se vor strica rapid.

Dacă nu ai o pivniță, atunci citește sfaturile de mai jos pentru a-i păstra cât mai mult timp:

1. Se păstrează cartofii departe de lumina soarelui.

Cartofii nu trebuie lăsați în lumina soarelui. Îi poți băga într-un dulap, într-o cămară sau chiar într-un sertar special pentru legume. Orice loc, unde există întuneric este bun pentru cartofi. În aceste condiții, cartofii vor rezista cel puțin două săptămâni.

O pungă de plastic nu este bună pentru depozitarea cartofilor. Plasticul atrage umiditatea și în câteva zile cartofii se vor strica. Alternativa este o pungă de hârtie sau dacă nu ai îi poți împacheta în ziare.

La urma urmei, cartofii trăiesc și dacă văd lumina soarelui vor începe să facă fotosinteza și apoi își vor pregăti colții pentru o nouă cultură.

2. Cartofii au nevoie de aer

Cartofii au nevoie de aer. Aceasta este cauza pentru care sacii de cartofi sunt cu găuri mari. Cartofii produc dioxid de carbon, chiar dacă se află în stare latentă și au nevoie de aer pentru a-l dispersa.

Dacă ar fi închiși într-o pungă de plastic de exemplu, dioxidul de carbon ar rămână înăuntru și ar produce umezeală foarte mare. În câteva zile cartofii se vor strica. Acesta este motivul pentru care ventilația este esențială atunci când vine vorba despre cartofi.

3. Nu se depozitează lângă ceapă

Am menționat mai sus acest aspect, dar hai să intrăm puțin mai în profunzime. Este la îndemâna oricui ca să arunce cartofii într-un coș, împreună cu ceapa. Când este vorba despre puțini cartofi, pierderea nu ar fi foarte mare, dar dacă vorbim despre saci de cartofi și saci de ceapă, nu ar fi convenabil pentru nimeni ca să piardă întreaga producție.

Păstrarea lor împreună cu avocado, banane și mere ar putea încuraja cartofii să încolțească. Ceapa împreună cu cartofii vor produce gaz de etilenă care nu este benefic pentru nicio legumă.

4. Evită locurile calde

Dacă trebuie neapărat să depozitezi cartofii în bucătărie, pentru că nu ai alt loc, atunci evită locurile cele mai calde. De exemplu, nu păstra cartofii lângă frigider, sub chiuvetă sau lângă cuptor.

Când cartofii dau de căldură, încep să încolțească. Acesta este motivul pentru care cartofii trebuie păstrați într-un loc cât mai răcoros.

Când sunt păstrați într-un loc răcoros, amidonul din cartofi se descompune în zahăr. Atunci când îi vei găti vor fi mult mai gustoși decât ceilalți cartofi. Pe termen scurt, adică pentru câteva zile, îi poți păstra la frigider. Această soluție nu este indicată pentru termen lung.

Cum îți dai seama că s-au stricat?

Există câteva semne vizuale care îți arată că cartofii s-au stricat sau că nu mai sunt buni de consum. Petele negre, mucegaiul și punctele moi sunt cele trei semne care îți arată că cartofii nu mai sunt buni pentru consum.

Nu este neapărat dăunător să mănânci astfel de cartofi, dar gândește-te la asta ca și cum ai mânca orice alt fruct putrezit, cum ar fi bananele sau merele. Aroma și textura nu vor fi la fel și nu vor mai fi apetisante.

În ceea ce privește cartofii verzi, aceștia au fost expuși la lumină și nu mai sunt recomandați pentru consum. Dacă consumi asemenea cartofi vei avea probleme digestive.

Acestea sunt toate informațiile importante despre cum se păstrează cartofii!

Referințe

Cum se păstrează cartofii



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *