Există o tehnică specială, care se aplică când se taie afinul. Pentru cultivatorii de afine, venirea iernii înseamnă pregătirea foarfecelor și al fierăstrăului.

Tăierea afinului este o sarcină care trebuie realizată anual, doar atunci când plantele sunt în stare latentă, adică iarna.

Strâns legată de producția culturilor, sănătatea plantelor și calitatea fructelor, tăierea prea agresivă sau nu suficient de agresivă, afectează performanța afinului.

De ce se taie afinul?

Afinul, ca orice alt arbust se taie din mai multe considerente, după cum urmează:

  • Tăierea corectă menține un obicei de creștere deschis, care îmbunătățește circulația aerului, deschide centrul plantei la lumina soarelui și reduce bolile.
  • Tăierea anuală susține productivitatea prin încurajarea creșterii de noi tulpini producătoare de fructe.
  • Tăierea îndepărtează ramurile moarte sau deteriorate.
  • Tăierea promovează producția de mai multe fructe în detrimentul frunzelor.
  • Scopul unei tăieturi bune a afinului este de a elimina suficientă vegetație veche pentru a încuraja o creștere nouă și sănătoasă.

Când se taie afinul?

Ca și în cazul majorității altor arbori și arbuști fructiferi, tăierea afinelor are loc la mijlocul și la sfârșitul iernii.

Lipsind vegetația, este mult mai ușor să vezi structura arbustului și modul în care vei face tăierea corect.

Iarna, ramurile vechi arată foarte diferit de cele noi prin structură și culoare.

În plus, tăierea în sezonul de repaus provoacă plantei mai puțin stres.

Regiunile în care afinele cresc bine sunt cele cu un sezon latent din decembrie până la începutul lunii martie. Arbuștii de afine sunt extrem de rezistenți la frig. În general, afinul are nevoie între 800 și 1000 de ore de frig, la temperaturi între 7 și 0 grade Celsius. Fără vreme rece, afinul nu va produce fructe.

Diferitele tipuri de afine și nevoile lor de tăiere

Există multe tipuri diferite de afini, inclusiv tufișuri înalte, tufișuri joase, ochi de iepure și o mulțime de hibrizi asortați. În nord, soiurile „semi înalte” sunt printre cele mai populare. Sunt rezultatul hibridizării tipurilor cu tufișuri înalte și tufișuri joase și sunt potrivite pentru majoritatea curților. Ele cresc de la 1 metru până la 1,5 metri atât în ​​înălțime, cât și în circumferință și dau multe fructe.

Grădinarii din sud ar trebui să opteze pentru afinele „ochi de iepure”, deoarece sunt mai tolerante la căldură și au nevoie de mai puține ore de răcoare.

Nu uita că ai nevoie de cel puțin două soiuri diferite de afini pentru a obține fructe. Majoritatea soiurilor necesită un partener de polenizare încrucișată. (Totuși, cele enumerate în articolul legat de aici sunt autofertile.)

Indiferent de ce tip de afine cultivi, sarcina de a tăia afinii este aceeași.

Cum se taie un afin, pas cu pas

taie afinul

Pasul 1 – Evaluarea

Primul pas este să evaluezi afinii. Acum o să vezi ramurile care sunt uscate sau rupte. Acestea trebuie tăiate prima dată. Se taie din locul în care se întâlnesc cu o tulpină mai groasă.

Nu lasă un ciot atunci când tai, pentru că acesta servește drept cale de intrare pentru boli și dăunători.

Dacă întreaga ramură este uscată, trebuie tăiată de la rădăcină.

Pasul 2 – Ramurile încrucișate

Al doilea pas în tăierea afinului sunt ramurile încrucișate. Trebuie să cauți ramurile care sunt încrucișate și pe cele care se ating între ele. Una dintre cele două ramuri trebuie tăiată.

Una dintre cele două ramuri încrucișate se taie de la bază. În acest fel, aerul și soarele va pătrunde în interiorul tufei.

Pasul 3 – Ramurile bătrâne

Ramurile bătrâne sau cele de mai mulți ani se taie acum. Circa 1/3 dintre ramurile mai vechi trebuie să dispară.

Acest lucru încurajează ca ramuri noi să crească. Acestea vor produce mult mai multe fructe decât cele bătrâne.

Fă acest lucru în fiecare iarnă și veți avea întotdeauna o producție excelentă de afine.

Pentru plantele mature de afin care nu au fost tăiate și sunt crescute excesiv, efectuează o tăiere de reînnoire pentru a încuraja producția de tulpini noi, tăind jumătate din ramuri de la pământ. Întotdeauna taie-le pe cele mai vechi, mai groase.

Când o ramură are șapte sau opt ani, producția este mult redusă. Dacă nu îndepărtezi ramurile vechi, planta nu reușește să genereze tulpini noi, mai productive.

În următorii 2-3 ani afinul o să se regenereze și abia apoi va produce la capacitatea sa maximă fructe. Dacă nu se realizează această tăiere la un afin care nu a fost tăiat de multă vreme, el nu o să-și revină altfel. Întotdeauna ramurile cele mai groase trebuie îndepărtate.

Tăierea afinului, o muncă emoțională

Nu există nicio îndoială că tăierea afinelor este o muncă solicitantă din punct de vedere emoțional. Este deosebit de dificil să vezi toți mugurii tăiați.

Dar nu trebuie să-ți pară rău. Dacă scopul tău este ca să crești productivitatea pe termen lung, atunci aceasta este soluția. Tăierea anuală este foarte importantă la afin, pentru că altfel va intra într-o stare de oboseală și nu va mai produce fructe.

Fertilizarea după tăiere

Când vine primăvara, solul afinilor trebuie fertilizat. Fie folosești compost sau gunoi de grajd, fie un fertilizant special pentru afini. Apoi urmează mulcirea cu paie sau cu orice alt produs ecologic sau nu.

Unii grădinari mulcesc afinii chiar și cu frunze. Orice tip de frunză este bun, doare cele de nuc trebuie evitate.

Cam aceasta este tăierea la afin. O muncă ușoară dacă ai doar câteva tufe și una foarte obositoare dacă plantația de afini este foarte mare. Indiferent de cât de mulți afini ai, dacă respecți pașii de mai sus, producția de afine o să fie una extrem de bogată.

Referințe

Tăierea afinului

Articole recomandate

Cum se taie un lămâi? 7 pași esențiali

Cum se taie un măr? 7 pași esențiali

Zmeurul: plantare, îngrijire, boli și dăunători

Dacă vrei să faci ceva să crească, trebuie să-l înțelegi și să-l înțelegi într-un sens foarte real. „Degetele verzi” sunt un fapt și un mister numai pentru cei nepracticați. Dar degetele verzi sunt prelungirile unei inimi verzi.