Cum se taie un măr? 7 pași esențiali

se taie un măr

·

Există mai multe reguli atunci când se taie un măr. Tăierea unui măr pare a fi un lucru complicat pentru un începător. Odată procesul înțeles, lucrurile devin mult mai clare și ceea ce înseamna greu se transformă într-o treabă relativ ușoară.

Merii se taie în fiecare an. Aceasta trebuie să fie o regulă, pentru că la bază, acești pomi fructiferi sunt înclinați să producă multe crengi și frunze și mai puține fructe. Dacă sunt tăiați regulat, adică în fiecare an, atunci vor produce suficiente fructe.

Cercetătorii au descoperit că tăierea regulată nu numai că are ca rezultat mai multe fructe, ci și fructe mult mai dulci, pe măsură ce lumina soarelui mângăie complet fructele. Dar hai să vedem care este secretul din spatele tăierii corect al unui măr.

Când se taie un măr?

Când vine vorba despre momentul optim de tăiere, regula este una singură. Mărul se va tăia la sfârșitul iernii, atunci când pericolul de îngheț a trecut, dar mai înainte ca pomul să înceapă creșterea.

Rănile se vor vindeca rapid primăvara, iar ramurile fără frunze îți permit foarte bine ca să vezi structura exactă a pomului.

Pornind de la această regulă de bază, în funcție de zona în care sunt merii, poți alege singur momentul optim. Merii de la câmpie se taie într-un moment diferit față de merii de la deal sau munte.

Dacă vezi lemn mort, bolnav sau deteriorat, ar trebui tăiat imediat ce este observat, indiferent de perioada anului, astfel încât copacul să nu mai fie deteriorat.

De ce se taie mărul?

Tăiem meri din patru motive principale.

  • În primul rând, pentru a face pomul ușor de întreținut și de recoltat prin controlul înălțimii și formei.
  • În al doilea rând, pentru a menține un copac sănătos prin îndepărtarea lemnului mort, bolnav sau deteriorat.
  • În al treilea rând, pentru a îmbunătăți circulația aerului, ceea ce reduce dăunătorii și bolile.
  • În al patrulea rând, să lași lumina soarelui să ajungă la fructe, astfel încât acestea să poată crește sănătoase și mari.

Cum se taie un măr?

se taie un măr

Prima regulă este că un măr trebuie să aibă un lider central și să aibă o formă piramidală.

„Lider central” la un măr se referă la tulpina principală verticală a pomului care crește în sus și servește ca ax principal.

În plus, merii ar trebui tăiați cu o formă de lider central, cu o ramură centrală care crește vertical de la trunchi.

1. Ramurile moarte, deteriorate sau bolnave

Atunci când te apuci de tăiat un măr, primul pas este să cauți ramurile moarte, deteriorate sau bolnave. Acestea sunt primele care se taie.

  • Știi dacă o ramură este moartă dacă este fragilă și se rupe foarte ușor.
  • De obicei, știi dacă o ramură este bolnavă dacă lemnul are o culoare diferită față de celelalte ramuri din jurul ei. 

În plus, atunci când două ramuri s-au încrucișat și s-au frecat una de alta, acest lucru poate deteriora și lemnul.

După ce ai identificat ramurile problematice (moarte, bolnave sau deteriorate), acestea se taie de cel mai apropiat mugur, unde lemnul este sănătos.

2. Eliminarea concurenței liderului principal

Mărul tău ar trebui să aibă o ramură principală centrală care crește vertical din trunchi. 

Dacă există mai multe ramuri centrale centrale, atunci alegeți-o pe cea mai sănătoasă și mai puternică. Celelalte ramuri, care îi fac concurență celei principale, trebuie tăiate.

Un măr, tăiat bine nu are decât un lider principal, adică o singură ramură care se duce în sus și este pe centrul trunchiului.

3.Tăierea ramurilor non-primare

Mărul tău ar trebui să aibă 2-6 ramuri primare (în funcție de dimensiunea copacului) care se conectează la ramura centrală (la lider) și sunt distanțate uniform în jurul acesteia.

Dacă două ramuri primare sunt prea apropiate una de alta atunci una dintre ele trebuie tăiată. În general, cea mai slabă se taie.

Dacă te uiți la copac din vârf, ar trebui să arate ca o stea.

Aceste ramuri ar trebui să aibă un unghi de 45 până la 50 de grade față de trunchi.

Când unghiul este mai mic decât acesta, atunci ramura se va rupe din cauza greutății fructelor.

Când unghiul este mai mare decât atât, atunci nu vor fi atât de multe fructe pe ramuri.

4. Tăierea lăstarilor de la bază

Lăstarii care au crescut (dacă au crescut) la baza mărului se vor tăia. Aceștia nu au voie ca să crească pentru că se vor alimenta cu energia fructelor.

Orice lăstar crescut la bază sau chiar pe trunchi trebuie tăiat de la baza sa.

5. Tăierea ramurilor care cresc în jos

Acum este momentul ca să identifici ramurile care cresc în jos. Acestea trebuie tăiate de la bază, pentru că nu vor putea suporta greutatea fructelor.

Mai devreme sau mai târziu, în funcție de cât de multe fructe vor avea, ramurile care cresc în jos se vor rupe.

De asemenea, ramurile care cresc spre interior trebuie tăiate. Acestea nu vor face altceva decât să blocheze lumina soarelui. Ideea este ca mărul, de sus în jos să fie curat, adică să nu existe ramuri care pot bloca lumina soarelui.

6. Tăierea aglomerărilor

Verticile sunt locuri în care trei sau mai multe ramuri mici cresc din aceeași locație. Odată ce ai identificat verticile, alege-o pe cea mai sănătoasă și mai puternică și taie restul.

La urma urmei, ramura principală nu va putea susține toate ramurile mici care cresc în această locație.

7. 1/3 din toate ramurile

Pentru ca tulpinile să devină mai groase și să dezvolte flori, trebuie tăiate toate ramurile cu cel mult 1/3 din lungimea lor.

Cu toate acestea, asigură-te că faci aceste tăieturi chiar deasupra unui mugure care este orientat spre exterior, pentru ca copacul să aibă o formă sănătoasă.

În cele din urmă, subțiază mugurii fructiferi astfel încât să fie la 10-15 cm unul de celălalt. Acest lucru va asigura că ramura suportă o greutate suficientă de fructe.

În cele din urmă, trebuie doar să inspectezi mărul și să te asiguri că tăierea a fost făcută corect.

Referințe

Cum se taie corect un măr!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *