De ce nu se coc roșiile? 6 motive


Anticiparea este probabil unul dintre motivele pentru care pare să dureze o veșnicie ca roșiile să devină roșii. Există zeci de soiuri, iar roșiile sunt destul de ușor de cultivat, dar gustul și textura lor proaspătă și suculentă fac din roșii cea mai populară cultură din grădinile din România.

Așteptarea ca acestea să se coacă poate părea nesfârșită. Totuși, pe lângă anticipare, există și motive obiective pentru care roșiile rămân verzi.

Iată câteva dintre cele mai frecvente motive pentru care roșiile nu devin roșii, precum și soluții pentru a accelera procesul de coacere.

Ce face ca roșiile să devină roșii?

Când o roșie ajunge la dimensiunea sa verde maximă, energia necesară pentru maturare provine mai puțin din plantă și se concentrează mai mult pe transformările din fruct.

Atunci când condițiile nutriționale și de mediu sunt optime, fructul eliberează un hormon natural numit etilenă, care stimulează producerea de licopen. Licopenul este pigmentul responsabil pentru culorile portocalii și roșii din fructe, cum ar fi merele și roșiile.

De ce nu se coc roșiile?

nu se coc roșiile

1.Temperatura

Temperatura este unul dintre factorii cei mai importanți pentru maturarea roșiilor. Câteva grade prea multe sau prea puține pun procesul în așteptare sau chiar se oprește complet maturarea.

Temperatura ideală ca roșiile să dobândească culoarea roșie este de 20 până la 25 de grade C.

La 30 de grade C, producția de licopen încetează să mai intre în roșii. Temperaturile constante sub 15 de grade C inhibă, de asemenea, maturarea.

Fructele care sunt pe deplin mature și au o ușoară culoare roșie pot fi recoltate și aduse în interior pentru a termina maturarea.

2.Prea multă lumină solară directă

Chiar dacă ar putea părea contraintuitiv, prea multă expunere la soare poate încetini maturarea. Căldura este mai importantă decât lumina pentru maturare și prea multă lumină solară directă, fierbinte, poate ridica temperaturile la niveluri care inhibă producția de licopen.

Îndepărtarea frunzelor pentru a le da mai multă expunere la soare poate provoca arsuri solare și crăpături.

3. Prea multă apă

Plantele de tomate au nevoie de 1 până la 2 centimetri de apă pe săptămână atunci când planta și produce fructe. Dar odată ce fructele ajung la dimensiunea lor matură, maturarea are loc mai repede dacă irigarea este redusă sau chiar oprită complet.

Mai puțină apă stresează planta și o trimite în modul de supraviețuire. Planta va concentra energia în producerea de semințe viabile, care ajută la accelerarea maturării.

4. Nutrienți insuficienți

Roșiile necesită o mulțime de nutrienți și micronutrienți pe tot parcursul sezonului de creștere. Fosforul și potasiul sunt deosebit de importanți pentru producerea și sinteza licopenului în fructe.

Cantitățile insuficiente pot provoca o maturare lentă sau neuniformă. Când primele fructe apar pe plantă hrăniți cu un îngrășământ bogat în fosfor cum ar fi și NPK 5-10-5.

5. Prea mult azot

Plantele de tomate beneficiază de aplicarea unui îngrășământ echilibrat, precum NPK 10-10-10, la începutul sezonului. Acest lucru susține creșterea lujerului, a frunzișului, dezvoltarea rădăcinilor și producția de flori.

Totuși, odată ce fructele mature sunt pe rod, utilizarea unui îngrășământ cu un conținut ridicat de azot poate întârzia maturarea, deoarece energia plantei se concentrează pe creșterea frunzelor.

După ce fructele verzi au ajuns la dimensiunea lor maximă, opriți aplicarea îngrășămintelor și permiteți proceselor naturale de maturare să aibă loc.

6. Lipsa copilirii

Limitarea numărului de copili pe o plantă prin îndepărtarea copililor timpurii este un mod eficient de a concentra energia în producția și maturarea fructelor.

Nu toți copili produc fructe, iar planta cu fructe vor avea dificultăți. Acest lucru este valabil mai ales pentru plantele de tomate de tip determinat, care produc multe fructe în același timp.

Copilirea timpurie a acestor plante duce la obținerea unor fructe de calitate superioară, care se coc mai ușor și mai rapid.

Întrebări și răspunsuri

De ce roșiile mele se coc greu?

Cel mai frecvent motiv pentru care roșiile durează mult timp să se coacă este prea multă căldură. Acest lucru încetinește producția de licopen, pigmentul care dă roșiilor culoarea roșie.

Cât durează ca roșiile să se coacă?

Cantitatea de timp necesară pentru ca roșiile să se transforme de la verde la roșu depinde oarecum de soiul de roșii. În general, este nevoie de 20 până la 30 de zile pentru ca o tomată să finalizeze procesul de maturare odată ce începe.

Referințe

Tomatele nu se coc

Articole recomandate

De ce tijele și frunzele la roșii sunt violet? Rezolvat

Ce se plantează lângă roșii

Mana la roșii: identificare, prevenire și tratamente

De ce se crapă roșiile? 7 metode de prevenire



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *