După câte zile ouăle mai sunt bune pentru incubator


bune pentru incubator

În timpul depozitării ouălor, conținutul ouălor se schimbă, iar viteza de schimbare depinde în mare măsură de condițiile exterioare.

Condensarea ouălor trebuie evitată în orice moment pentru a preveni contaminarea bacteriană cât mai mult posibil!

Depozitarea ouălor pentru incubație

Datorită cerințelor variabile ale pieței pentru puii de o zi din industria păsărilor de curte, este obișnuit ca ouăle pentru incubație să fie depozitate înainte de începerea incubării. Ouăle sunt depozitate în casa crescătorului înainte de a fi transportate la incubator.

Ouăle trebuie depozitate într-o cameră de depozitare, unde temperatura și umiditatea relativă sunt controlate.

Dacă perioada de depozitare este mai mică de 7 zile, se recomandă o temperatură de depozitare de 16 până la 18°C, iar dacă perioada de depozitare este mai lungă, se recomandă în cea mai mare parte o temperatură de 10-12°C.

Pentru a preveni pierderea apei din ouă, umiditatea relativă din camera de depozitare este menținută între 70% și 80%. În ciuda reglementării climatice din camera de depozitare, se știe că eclozabilitatea scade dacă perioada de depozitare este mai mare de 7 zile.

Pe de altă parte, se știe, de asemenea, că mortalitatea embrionară timpurie crește dacă ouăle sunt setate în ziua ovipoziției.

După câte zile ouăle mai sunt bune pentru incubator

O perioadă scurtă de depozitare de 3 până la 4 zile pare a fi necesară pentru o bună eclozabilitate.

În practică, perioadele mai lungi de depozitare sunt uneori inevitabile. Este cunoscut faptul că ouăle din efectivele de găini tinere sunt mai potrivite pentru perioade de depozitare prelungite decât ouăle din găinile mai în vârstă, deoarece calitatea albuminelor în ouăle de la găinile mai tinere este mai mare.

În natură, perioadele de depozitare de mai mult de 7 zile sunt de asemenea comune, deoarece o găină începe incubația atunci când toate ouăle unei clociri sunt așezate.

Cu toate acestea, efectele negative ale perioadelor de depozitare prelungite în natură par să fie mai mici decât în incubarea artificială. În consecință, o întrebare interesantă este: care este diferența dintre depozitarea în natură și depozitarea înainte de incubarea artificială?

Depozitarea ouălor în natură pare a fi simplă. Ouăle sunt așezate într-un cuib și nu există nici o reglare a temperaturii sau a umidității relative. O dată pe zi, găina vine la cuib și face un ou. În timp ce oul este pus, celelalte ouă din cuib sunt încălzite pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă un set de ouă se termină, începe incubația.

Ce se întâmplă în ou în timpul depozitării?

bune pentru incubator

După ovipoziție, oul se răcește până la temperatura ambiantă, iar în interior se formează o celulă de aer datorită evaporării apei prin porii din coajă.

Dioxidul de carbon este eliberat din ou, ceea ce duce la o creștere a pH-ului albuminei, de la 7,6 la ovipoziție până la un pH de 9-9,5 în decurs de 4 zile de la depozitare, și o scădere a înălțimii albuminei.

Gălbenușul rămâne ușor acid în timpul depozitării, cu un pH de aproximativ 6,5.

Pierderile de dioxid de carbon din ou, precum și schimbările în pH-ul albuminei și înălțimea albuminei, sunt influențate de:

  • durata perioadei de depozitare,
  • temperatura de depozitare,
  • transportul dioxidului de carbon către albumină,
  • conductanța membranelor cojii și a cojii de ou,
  • concentrația dioxidului de carbon din mediul înconjurător.

Un efect pozitiv al creșterii pH-ului albuminei este protecția embrionului împotriva invaziilor bacteriene. Diferența de pH dintre gălbenuș și albumină, care apare în timpul depozitării, poate fi necesară pentru a facilita transportul substanțelor între albumină și gălbenuș, esențial pentru embrion.

O scădere a albuminei este importantă pentru a îndeplini cerințele de oxigen ale embrionului în timpul depozitării și în stadiile incipiente ale incubării. Prin urmare, modificările calității albuminei în timpul depozitării sunt esențiale pentru protejarea și susținerea dezvoltării embrionare.

Reducerea temperaturii de depozitare pentru perioade mai lungi are rolul de a încetini pierderea de dioxid de carbon și de a preveni dezvoltarea embrionului.

Pierderea excesivă de apă în timpul depozitării pe termen lung este considerată dăunătoare pentru eclozabilitate, deși mecanismul exact nu este pe deplin înțeles.

Prin controlul temperaturii și umidității relative în camera de depozitare, procesele din ou sunt încetinite, însă acest control nu este întotdeauna suficient pentru menținerea calității embrionului după perioade îndelungate de depozitare.

Este probabil ca un alt factor important să contribuie la menținerea viabilității embrionului.

Condensarea ouălor

Pentru a minimiza pătrunderea bioburdenului în interiorul oului, este esențial să se prevină formarea condensului pe ouă. Pentru aceasta, este important să înțelegem fizica condensării în raport cu umiditatea și temperatura relativă.

Cantitatea de vapori de apă din aer este de obicei mai mică decât cea necesară pentru saturarea aerului. Umiditatea relativă reprezintă procentul de umiditate față de punctul de saturație, calculată în raport cu densitatea vaporilor saturați. Aceasta se exprimă de obicei în g/m³.

Exemplu: Dacă densitatea vaporilor saturați la 20°C este de 17,3 g/m³, iar densitatea reală a vaporilor este de 10 g/m³.

Pe măsură ce aerul este răcit treptat, menținându-se constant conținutul de umiditate, umiditatea relativă va crește până atinge 100%. Temperatura la care umiditatea din aer saturează aerul se numește punct de rouă.

Dacă temperatura scade în continuare, excesul de umiditate nu mai poate rămâne în stare de vapori și începe să se condenseze pe suprafețe.

Pe măsură ce aerul se apropie de saturație, moleculele de apă polară încep să manifeste o forță atractivă netă între ele, trecând din stare gazoasă în stare lichidă. Aceste molecule se pot aduna sub formă de rouă sau condens pe suprafețe.

Activitățile zilnice și mișcarea ouălor pot provoca variații ale temperaturii aerului din camera de depozitare. În timp ce temperatura aerului poate fluctua rapid, temperatura reală a ouălor se schimbă mai lent.

Această diferență între temperatura camerei și temperatura ouălor este principala cauză a condensului pe ouă.

Dacă temperatura camerei este menținută constantă și uniformă, controlul umidității relative devine mai puțin necesar.

Referințe

Cât timp poate fi lăsat un ou de pui neincubat

Articole recomandate

Care este perioada de valabilitate a semințelor? Tabel informativ



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *