Fertilizarea plantelor cu apa de banane este o idee interesantă, deoarece bananele sunt unul dintre cele mai populare fructe din România și, probabil, vei avea coji de banane de utilizat.
Cu toate acestea, nu există cercetări științifice care să documenteze beneficiile utilizării apei de banane ca îngrășământ pentru plante. De fapt, apa de banane ar putea chiar să dăuneze plantelor.
Iată ce trebuie să știi despre apa de banane.
Sfat! Apa de banane nu este singura modalitate de a folosi cojile de banane în beneficiul plantelor. Coaja de banană este un adaos excelent pentru compost. Derulează mai jos pentru a afla cum se compostează cojile de banane.
Cum se face apa de banane?
Apa de banane este similară cu ceaiul de compost sau apa de orez, dar provine dintr-o singură sursă: cojile de banane tăiate. Iată cum se prepară apa de banane:
- Taie cojile de banane în bucăți de 2-5 cm.
- Scufundă cojile în apă.
- Lasă-le la înmuiat timp de două până la trei zile.
- După înmuiere, strecoară lichidul într-un recipient sau borcan mare.
- Adaugă lichidul obținut plantelor tale, turnându-l în jurul bazei exterioare a plantei pentru a ajunge la rădăcini.
Cum se face pulberea de banane?
O altă modalitate mai puțin obișnuită și mai intensă de a adăuga „energie bananieră” plantelor tale este prin prepararea pulberii de banane folosind cojile.
Iată cum:
- Taie cojile de banane în bucăți de câțiva centimetri lungime.
- Așează-le pe un singur strat, fără a se atinge, pe o tavă de copt căptușită cu hârtie de pergament.
- Deshidratează cojile prin coacerea lor într-un cuptor la 45°C timp de până la opt ore sau prin expunerea lor la lumina directă a soarelui. Uscă-le până când devin negre și fragile. Lasă-le să se răcească bine.
- Pune cojile deshidratate într-un blender sau într-un procesor de alimente și mărunțește-le până devin pudră.
- Adaugă 2 linguri de pulbere într-un recipient cu 2 căni de apă și folosește amestecul pentru a uda plantele.
- Depozitează pulberea uscată de coajă de banană într-un borcan etanș și pune-l în congelator.
Este bună apa de banane pentru plante?
Bananele sunt bogate în potasiu, dar nu atât de mult ca alte fructe și legume, cum ar fi kiwi, dovleceii sau avocado.
Potasiul (K) este un nutrient important pentru calitatea, creșterea și reproducerea plantelor.
De asemenea, potasiul ajută la creșterea rezistenței plantelor la secetă, excesul de apă, fluctuațiile extreme de temperatură, dăunători, boli și nematode.
Problema principală cu apa de banană este că înmuierea cojilor nu extrage suficient potasiu pentru a-l pune la dispoziția plantelor. Plantele pot absorbi doar substanțele nutritive pe care microbii și ciupercile le-au descompus.
Așadar, cojile de banane ar trebui, de obicei, să fie compostate, deoarece descompunerea este necesară pentru eliberarea nutrienților. Apa de banane, în sine, nu este suficientă pentru eliberarea potasiului.
Sfat! Apa de banane include materia organică putrezită care atrage insecte precum țânțari și oțet muște (muște de fructe). În plus, apa de banană este făcută din coji de banane care au absorbit pesticide dăunătoare.
Cum apa de banane poate dăuna plantelor
Adăugarea de apă de banane la plantele tale se poate dovedi dăunătoare.
Cele mai multe plante au nevoie de un îngrășământ echilibrat care să furnizeze macronutrienți precum azot, fosfor și potasiu. Dacă îți fertilizezi plantele doar cu apă de banane, acestea vor primi doar o cantitate mică de potasiu, dar nu și alți nutrienți esențiali.
De asemenea, reține că agricultura convențională de banane este intensivă în utilizarea pesticidelor. Unul dintre insecticidele folosite pe scară largă este clorpirifos, care este neurotoxic. Fructul nu este considerat contaminat cu pesticide de către grupurile de protecție a consumatorilor, deoarece coaja împiedică pătrunderea substanței chimice în partea comestibilă a bananei.
Totuși, utilizarea apei de banane înseamnă că poți introduce contaminanți în plantele tale, ceea ce poate duce la un rezultat nedorit, mai ales atunci când este folosită pe plante și ierburi comestibile.
Alternative pentru îngrășăminte
În loc să îți asumi riscuri cu apa de banane, poți folosi un îngrășământ organic comercial care specifică substanțele nutritive pe care le adaugă plantelor tale.
Compostarea în siguranță a cojilor de banane
Adăugarea directă a cojilor de banane în sol (compostarea în sol) are aceleași probleme ca și utilizarea apei de banane. Nutrienții nu vor fi disponibili până când cojile nu se vor descompune complet și, dacă nu sunt îngropate suficient de adânc, pot atrage dăunători și rozătoare.
Coaja de banană ar trebui să fie plasată într-o grămadă de compost, departe de zona de plantare. Compostarea cojilor de banane poate dura până la un an pentru a se transforma într-un compost utilizabil.
Întrebări și răspunsuri
Ce plante ar beneficia de compostul de banane?
Acest compost poate oferi o cantitate mică de potasiu suplimentar pentru flori și legume, cum ar fi roșiile și ardeii. De asemenea, nivelurile ridicate de calciu pot ajuta la îmbunătățirea structurii solului și pot încuraja dezvoltarea rădăcinilor.
Coaja de banană este bună pentru busuioc?
Coaja de banană, când este lăsată să se descompună în apă, poate îmbogăți ușor îngrășământul obișnuit folosit pentru ierburi, inclusiv busuiocul. Totuși, este important de reținut că, prin utilizarea cojilor de banană, poți introduce pesticide dăunătoare în ierburile comestibile.
Care sunt dezavantajele apei de banane?
Principalul dezavantaj este că substanțele nutritive adăugate de apa de banane sunt minime, ceea ce face ca eforturile tale să aibă un impact redus asupra plantelor.
Lasă un răspuns