Lipsa de calciu la tomate: cauze și 7 moduri de prevenire

Lipsa de calciu la tomate

·

Lipsa de calciu la tomate este una dintre cele mai enervante boli. Roșia începe să facă o pată mare, de culoare gri sau chiar neagră, chiar pe fundul său și nu mai poate fi mâncată. Frustrarea este și mai mare atunci când această problemă apare după ce se coace, chiar înainte să fie culeasă.

Această boală la tomate are și un nume științific, putrezirea apicală, dar noi o să ne referim la ea în termeni populari. Este mult mai simplu așa pentru ca toată lumea să înțeleagă care sunt cauzele acestei boli, cum se poate preveni și în cele din urmă cum se poate rezolva problema.

Ce este lipsa de calciu la tomate?

Lipsa de calciu la tomate ( Putregaiul de la capătul florii) este mai degrabă o tulburare fiziologică decât o boală în sine. În alte cuvinte este o deficiență de calciu pe care o au plantele de roșii. Putem spune că tulburarea este asemănătoare la mai toate plantele, iar simptomele în general se văd pe fructe, care putrezesc pe fund.

Are ca rezultat descompunerea țesutului la capătul inferior al fructului, opus tulpinii. Deși această tulburare poate apărea oricând, în general apare la începutul sezonului, pe primele fructe apărute.

Acest lucru este relativ bun pentru că astfel grădinarul știe ce se întâmplă cu roșiile sale și poate remedia problema. Bineînțeles că roșiile afectate nu se vor mai vindeca, dar următoarele etaje pot fi sănătoase, dacă se iau măsurile necesare.

Putregaiul de la capătul florii afectează și ardeii, vinetele și dovleceii, deși este mai frecvent la roșii.

Simptome

Simptomele nu sunt atât de multe precum la alte boli. Lipsa de calciu la tomate (cât și la multe alte legume) se manifestă prin existența unei pete la capătul fructului.

  • Pete inițiale maro deschis, îmbibate de apă, pe capătul florii
  • Pete cresc, acoperind până la jumătate din roșie
  • Formează cratere întunecate, scufundate în fruct
  • Bacteriile sau ciupercile pot infecta țesutul compromis, provocând carii.

Dacă ai observat aceste simptome la tomatele atunci este clar că există o lipsă de calciu. Nu te panica, există numeroase moduri prin care poate fi corectată și chiar tratată această afecțiune.

De ce apare lipsa de calciu la tomate?

Putregaiul de la capătul florii este obișnuit atunci când plantele de tomate cresc prea repede, adică sunt forțate în mod natural sau nu și apoi se confruntă cu o lipsă acută de apă.

Ce însemnă asta? Dacă tomatele sunt crescute în aer liber, atunci când vine canicula se produce un stres, iar cantitatea de apă cu care era obișnuită planta se diminuează, pentru că se evaporă mult mai repede. Acesta este motivul pentru care recomand cu încredere folosirea plaselor de umbrire și mulcirea roșiilor cu paie.

Dacă tomatele sunt crescute în solar cauzele pot fi multiple. De exemplu, cultivarea unui soi sau a unui hibrid care nu se obișnuiește cu condițiile de mediu. O carență masivă de calciu în sol, cu toate că nu toate tomatele din solar vor prezenta putregaiul specific acestei boli. Un program haotic de a uda plantele , la care se adaugă lipsa cantității necesare de apă per plantă.

În ambele cazuri, atât la cultura de tomate în sere/solarii cât și cea în câmp deschis, temperaturile de peste 40 de grade Celsius blochează procesul de fotosinteză la roșii și calciul nu mai este transportat unde trebuie. Care e soluția? Cultivarea unor soiuri sau hibrizi rezistenți la căldură.

Iată care sunt cele mai comune cauze pentru care apare lipsa de calciu la roșii:

  • Prea puțină apă – des
  • Prea multă apă – des
  • Prea mult îngrășământ – rar
  • Calciu insuficient în sol – rar
  • Deteriorarea rădăcinii – des
  • Pământ rece – rar
  • pH scăzut al solului – des

Cum se remediază lipsa de calciu la tomate?

Lipsa de calciu la tomate

Există o veste bună și una proastă. Roșiile (fructele) care au fost afectate de această leziune nu se mai pot face bine, dar odată rezolvată problema, boala nu va afecta și fructele sănătoase.

Dacă ai observat o lipsă de calciu la roșii, atunci primul pas pe care trebuie să-l faci este să alegi un îngrășământ foliar pe bază de calciu, cu care să stropești cultura de tomate. În acest fel, problema va fi stopată și etajele următoare de fructe nu vor mai fi afectate. Poate că cel mai eficient produs este Solar Calciu, dar poți alege din multitudinea de produse care există pe piață. Dacă respecți dozajul și perioadele de tratament, problema este ca și rezolvată pe termen scurt, adică pentru sezonul de creștere.

Atenție! Roșiile bolnave trebuie îndepărtate, în caz contrar ele vor continua să consume energia plantei și să crească în continuare, chiar și așa stricate! Mai mult de atât, roșiile bolnave vor atrage dăunători!

Pentru a rezolva problema definitiv, trebuie luate măsuri preventive, după cum urmează:

1. Pregătirea solului

Primăvara, înainte de plantarea răsadurilor, solul trebuie pregătit minuțios. Trebuie săpat, pentru a avea un drenaj bun, după care se adaugă îngrășământ. Fie că optezi pentru îngrășământul organic, cel de la animale, fie pentru compost, cel făcut prin compostare în curte sau pentru cel de cumpărat din magazine, acesta este un pas important pentru a avea o cultură bogată.

De asemenea, solul din solar trebuie dezinfectat înainte ca răsadurile să fie plantate. Există mai multe metode prin care solul poate să fie dezinfectat.

2. Testarea solului

Pentru a testa Ph-ul solului ai nevoie de o sondă, pe care o poți cumpăra de pe internet sau de la orice magazin specializat în grădinărit.

Majoritatea legumelor se descurcă bine în sol cu ​​niveluri de pH de 6,2 până la 6,8, dar cele predispuse la lipsa de calciu, precum tomatele, au nevoie de un nivel de pH între 6,5 și 7,5, care eliberează mai mult calciu în sol. 

Dacă în urma testării solului observi un Ph scăzut, acesta este semnalul că trebuie să adaugi calciu în pământ.

3. Alege soiul potrivit

În general, soiurile sau hibrizii care au perioade scurte de creștere sunt afectate de lipsa de calciu. Plantele cresc foarte repede și fructele sunt forțate. În acest fel, apare lipsa de calciu. În general, tipurile de roșii în formă de prunișoară sunt cele mai afectate de această boală.

În esență, alege soiul potrivit de roșii și evită soiurile predispuse la lipsa de calciu.

4.Plantarea în momentul potrivit

Unii grădinari se grăbesc atunci când vine vorba despre plantarea răsadurilor. La regulă generală trebuie urmate următoarele reguli:

  • În zonele de câmpie
    • roșiile în solar de plantează după 1 aprilie
    • roșiile în aer liber se plantează după 1 mai
  • În zonele de deal și de munte
    • roșiile în solar se plantează după 20 aprilie
    • roșiile în aer liber se plantează după 20 mai

5. Plantarea la distanțe potrivite

Circulația aerului trebuie să fie foarte bună ca să nu apară problemele. Plantarea lor prea aproape poate duce la deteriorarea rădăcinilor și la excesul de umiditate din cauza circulației proaste a aerului, ambele putând afecta absorbția de calciu.

6. Udarea corectă

Udarea necorespunzătoare a plantelor de tomate este una dintre principalele cauze care pot fi prevenite ale putregaiului capătului florii. Condițiile excesiv de uscate sau fluctuațiile extreme ale umidității afectează capacitatea plantei de a absorbi calciul. Menținerea solului uniform umed, dar nu ca apa să băltească pe el poate reduce șansele de apariție a problemelor. 

7. Fertilizare și mulcire

Roșiile trag extrem de mulți nutrienți din sol, dar cu toate acestea ele nu trebuie fertilizate în exces. Mai mult de atât, conținutul de azot din fertilizant nu trebuie să fie foarte mare.

Prea mult azot accelerează dezvoltarea frunzelor și deturnează energia de la dezvoltarea fructelor și așa apare și lipsa ed calciu la tomate.

Mulcirea este un alt aspect important în cultivarea roșiilor. Mulcirea în jurul plantelor de roșii poate ajuta la reținerea umidității în sol, permițând o rată de creștere mai constantă care reduce probabilitatea de putrezire a florii. 

Întrebări și răspunsuri

Care sunt principalele cauze ale putregaiului capătului florii?

Stresul datorat tehnicilor de udare necorespunzătoare și suprafertilizarea plantei în timpul fructificării timpurii sunt două dintre cele mai frecvente cauze prevenite ale putregaiului final al florii. Ambele împiedică capacitatea plantei de a absorbi calciul necesar pentru a produce fructe sănătoase. 

Poți să mănânci roșii cu putrezirea capătului florii?

Este posibil să mănânci partea nedeteriorată a unei roșii afectată de putregaiul capătului florii. Boala afectează de obicei doar jumătate din fruct, așa că poți tăia partea înnegrită. Acest lucru este posibil doar dacă fructul nu a fost afectat și mai mult de putregaiul bacterian sau de ciuperci.

Bicarbonatul de sodiu previne lipsa de calciu?

Bicarbonatul de sodiu nu este o soluție bună pentru a preveni lipsa de calciu. Dacă nivelul pH-ului din sol este scăzut și afectează capacitatea plantei de tomate de a absorbi calciul, adăugarea acestui element de bază pentru bucătărie poate rezolva problema pe termen scurt.

Referințe

Putregaiul de la capătul florii, researchgate.net

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *