Protejarea grădinii de îngheț nu trebuie să fie o corvoadă. Descoperiți cele mai bune metode pentru a vă proteja grădina împotriva înghețului!
Ghidul nostru acoperă tot ce trebuie să știți despre protejarea plantelor, inclusiv ce legume sunt deosebit de vulnerabile la îngheț, modalități eficiente de a vă acoperi și proteja grădina și chiar ce culturi se dezvoltă în condiții de îngheț.
Cunoaște-ți zona
În România există mai multe zone climatice, în care înghețul vine mai devreme sau mai târziu. De exemplu, înghețul vine mai târziu în Oltenia decât în Transilvania.
Un îngheț la 0 grade Celsius ucide toate plantele delicate, cum ar fi roșiile. Plantele mai rezistente, cum ar fi spanacul și varza kale, vor supraviețui până la cel puțin -3 Grade Celsius.
Ca grădinari, ne bazăm pe 0 grade Celsius, bază de îngheț, pentru a evita riscul de deces al plantelor. Cu toate acestea, există cazuri în care temperatura aerului este mai mare, dar cea de la sol este de îngheț. Totul diferă de la zonă la zonă. Din cauza aceasta este important să cunoști clima din zona ta.
La ce temperaturi mor plantele?
Înghețul provoacă daune și chiar eșecul multor culturi de legume. Dar unele culturi vor avea un gust și mai bun cu îngheț. De exemplu, aroma de broccoli se îmbunătățește dacă planta a experimentat un îngheț, iar morcovii devin mai dulci pe măsură ce temperatura scade.
Culturile de rădăcini dezvoltă mai multe zaharuri atunci când temperatura solului este sub 4 grade Celsius; varza de Bruxelles este adesea cea mai bună după primul îngheț.
Pentru a înțelege până la ce temperatură rezistă plantele înainte să moară, am alcătuit lista de mai jos.
Legume | Temperatură (°C) |
---|---|
Anghinare | -0.6 la -6.1 °C |
Sparanghel | -1.1 la -0.6 °C |
Fasole | -0.6 la 0.0 °C |
Sfeclă (rădăcini) | -1.7 la -1.1°C |
Sfeclă (verde) | -1.7 la -1.1°C |
Broccoli | -1.7 la -1.1 °C |
Varză | -3.3 la -2.2 °C |
Conopida | -2.8 la -1.7 °C |
Țelină | -0.6 la 0.0 °C |
Castraveți | -1.1 la 0.0 °C |
Kale | -2.8 la -1.7 °C |
Mazăre | -2.2 la -1.1 °C |
Cartofi | -2.2 la -1.1 °C |
Dovleci | -0.6 la 0.0 °C |
Ridichi | -1.1 la 0.0 °C |
Spanac | -1.1 la 0.0 °C |
Porumb Dulce | 0.0 la 0.6 °C |
Cartofi Dulci | 0.0 la 0.6 °C |
Roșii | 0.0 to 1.1 °C |
Pepene verde | 0.0 la 0.6 °C |
Un alt mod în care grădinarii se uită la rezistența la îngheț este să o clasifice de la “due” la “firav.” Unele plante (“dure”) tolerează o anumită perioadă de îngheț pe termen scurt, în timp ce alte plante (“firave”) sunt ucise sau rănite de temperaturile de îngheț.
Legume tolerante la îngheț
- Sfeclă
- Morcovi
- Conopida
- Țelină
- Varza Chinezeasca
- Andive
- Anghinare
- Salată
- Ceapă, usturoi, arpagic
- Păstârnac
- Cartofi
- Rubarbă
Cum se protejează plantele de îngheț?
Desigur, principala modalitate de a proteja plantele de îngheț este să le acoperiți cu o folie agril. Acest material captează căldura pentru a menține plantele mai calde.
Folia de agril este făcută din poliester nețesut. Magazinele de specialitate vând această folie în diverse grosimi. Cu cât este mai groasă, cu atât va ține mai cald plantelor.
Nu se va folosi niciodată folie de plastic pentru a acoperi plantele. Agrilul trebuie întins peste plante și folia va fi prinsă cu cărămizi pentru ca vântul să nu o ia.
Aplicați protecția seara devreme, pe măsură ce temepraturile scad și îndepărtați-le atunci când temperaturile cresc a doua zi (dimineața sau la prânz), astfel încât plantele să poată obține o expunere completă la lumina soarelui.
Plantațiile mici pot fi acoperite cu mulci, cum ar fi paie sau frunze, pentru o perioadă scurtă și rece. Îndepărtați-l odată ce pericolul de îngheț a trecut.
Udarea plantelor
Solul umed poate reține până la de patru ori mai multă căldură decât solul uscat, conducând căldura mai repede la suprafața solului și menținând aerul deasupra acestuia cu aproximativ cinci grade mai cald.
Protejați culturile rădăcinoase
În regiunile mai blânde, culturile rădăcinoase pot fi lăsate în pământ. Unele legume, precum păstârnacul, devin de fapt mai dulci după un îngheț. Mulciți legumele rădăcinoase cu un strat gros de compost, paie, frunze uscate sau orice alt material ecologic.
Dacă înghețul este pentru o perioadă mai lungă de timp, atunci rădăcinoasele trebuie scoase și depozitate în beci.
Protejați-vă ghivecele
În timpul iernii, cel mai mare dușman al culturilor în ghivece este solul umed persistent. Asigurați drenajul adecvat.
Unele ghivece se pot sparge în condiții foarte reci. Pentru a preveni acest lucru, înfășurați vasele în plastic cu bule sau în pânză. De asemenea, ghivecele pot fi băgate în solar.
Protejați solul în timpul iernii
Păstrați solul acoperit pentru a proteja viața benefică solului, cum ar fi viermii, gândacii și ciupercile. Înainte de a deveni prea rece, adăugați un strat gros de materie organică la suprafață pentru a menține viața solului activă și pentru a proteja solul de eroziune.
Ce puteți face înainte de primul îngheț
Iată câteva sfaturi de prevenire a daunelor cauzate de îngheț:
- Udați bine solul înainte de îngheț. Apa reține căldura mai bine decât solul uscat, protejând rădăcinile și încălzind aerul în apropierea solului. Cu toate acestea, evitați ca apa să băltească pe sol, pentru că aceasta va îngheța.
- În toamnă, primul îngheț este adesea urmat de o perioadă prelungită de vreme fără mai caldă. Acoperiți florile și legumele delicate în nopțile reci și este posibil să vă puteți bucura de săptămâni suplimentare de grădinărit.
- Mulci și paturi de gradina. Mulcirea cu paie, ace de pin sau așchii de lemn ajută la păstrarea căldurii și a umidității și împiedică formarea gheții.
- Recoltați busuiocul și alte ierburi aromatice. Chiar dacă supraviețuiesc înghețului, nu le face bine temperatura scăzut. Același lucru este valabil și pentru majoritatea anualelor.
Pentru plantele care pot supravietui unei îngheț ușor, adăugați un strat gros de
mulci pentru a împiedica înghețarea solului din jurul lor.
Plantele care pot supraviețui unui îngheț sever, cum ar fi morcovii, usturoiul, hreanul, kale, prazul și păstârnacul, se pot recolta și pe perioada de îngheț.
O grădină în fața unui zid de piatră sau cărămidă beneficiază de căldura pe care peretele o absoarbe în timpul zilei. Noaptea, va radia încet căldura.
Folosiți pământ bun, care este plin de materie organică și păstrează umiditatea mai ușor, reducând rata de evaporare. Mulciul de asemenea, ajută la prevenirea evaporării.
De asemenea, este indicat ca să folosiți paturi înălțate în grădină. În acestea, temperatura pământului va fi întotdeauna mai mare. Dacă se mai adaugă și mulci, în zonele călduroase, nu vor îngheța niciodată.
Când cerul pare plin de stele, așteptați-vă la îngheț. Dacă a fost o zi glorioasă, cu un cer senin și umiditate scăzută, este posibil ca temperaturile să scadă suficient pe timp de noapte pentru a provoca îngheț.
Referințe
Modalități prin care poți proteja grădina de îngheț, gardencityharvest.org
Lasă un răspuns