Punctele negre pe struguri. Putregaiul negru al viței de vie


Punctele negre pe struguri

Punctele negre pe struguri sunt un semn al bolii numite putregaiul negru al viței de vie. Odată ce ai observat acest simptom, înseamnă că este vremea ca să identifici corect boala și apoi să iei măsurile necesare.

Putregaiul negru, cauzat de ciuperca Guignardia bidwellii, este o boală gravă a strugurilor cultivați și sălbatici. Boala este cea mai distructivă în anotimpurile calde și umede. Atacă toate părțile verzi ale viței de vie – frunze, lăstari, frunze și tulpini de fructe, virici și fructe. Cel mai dăunător efect este asupra fructelor.

Putregaiul negru nu este greu de controlat dacă sunt respectate bunele practici de cultură împreună cu utilizarea spray-urilor fungicide de protecție.

Simptome și diagnostic

Frunze: pe suprafața superioară a frunzelor apar pete maro-roșiatice și circulare până la unghiulare, începând cu sfârșitul primăverii.

Pe măsură ce petele se îmbină, ele formează pete neregulate, maro-roșiatice. Numărul de pete sau leziuni pe frunză variază de la 2 la mai mult de 100, în funcție de severitatea bolii.

Centrul petei frunzei devine maro închis și este înconjurat de o margine neagră. Sunt afectate doar frunzele tinere, cu creștere rapidă.

Strugurii: La scurt timp după căderea petalelor florii, poate apărea o infecție a fructelor. Cele mai multe infecții încep atunci când fructul are dimensiunea de jumătate până aproape completă.

Va apărea o mică pată care devine circulară și albicioasă, adesea înconjurată de un inel maro. Acest lucru se întâmplă în timp ce boabele sunt încă verzi. Petele cresc rapid și pot acoperi jumătate din boabe în 48 de ore.

În câteva zile, întreaga boabă devine neagră ca și cărbune, tare și mumificată. Suprafața fructului ofilit este apoi acoperită cu pete minuscule, negre, care sunt dispuse în zone circulare.

Ciclul bolii

Ciuperca putregaiului negru (Guignardia bidwellii) iernează în fructe neculese la timp sau în ciorchini de anul trecut. Fructele infectate, mumificate sunt cea mai puternică sursă de spori pentru noile infecții, iar eliminarea lor din podgorie înainte de o nouă creștere în primăvară este foarte importantă pentru a controla această boală.

Ciuperca poate ierna în leziunile coardelor de vie, dar acestea sunt în general de importanță mai mică. Sporii ciupercii sunt eliberați din aceste surse în timpul ploilor de primăvară pentru a infecta frunzele și lăstarii noi înainte de înflorire.

Identifică această boală înainte de înflorirea viței de vie: leziunile frunzelor și ale lăstarilor indică prezența surselor de spori care iernează, iar noile infecții vor continua să producă mai mulți spori.

Simptomele infecției frunzelor și lăstarilor vor apărea la aproximativ 10-14 zile după o ploaie serioasă, dacă a apărut infecția.

Infecțiile fructelor pot apărea de la începutul înfloririi până la aproximativ 5-8 săptămâni mai târziu, în funcție de soiul de struguri (în general, iunie și iulie).

Punctele negre pe struguri

Perioada de cea mai mare susceptibilitate a fructelor pentru toate soiurile, este la 4 săptămâni după înflorire. Frunzele mature și fructele mature nu sunt susceptibile. Infecțiile cu putregaiul negru apar dacă țesutul susceptibil rămâne umed pentru o perioadă suficientă de timp, în funcție de temperatură.

De exemplu, dacă temperatura medie în timpul unei perioade de ploaie este de 12°C, atunci țesutul susceptibil trebuie să rămână umed timp de cel puțin 12 ore pentru ca infecția (penetrarea în țesutul gazdă a strugurilor) să aibă loc.

Orele de umiditate a frunzelor necesare pentru o perioadă de infecție cu putregaiul negru la diferite temperaturi după o ploaie

Temperatură (°C)Ore de umiditate necesare
1024
1312
159
188
217
247
276
309
3212

Managementul bolii

Corzile infectate și boabele mumificate trebuie îndepărtate, arse și/sau îngropate în sol înainte de începerea unei noi creșteri în primăvară.

În podgoriile cu soiuri susceptibile sau în care putregaiul negru a fost o problemă în anul precedent, pulverizările cu fungicide la începutul sezonului ar trebui programate pentru a preveni infecțiile cele mai timpurii.

În cazul în care infecțiile devin numeroase, protejarea împotriva putregaiului fructelor este foarte dificilă mai târziu în sezonul de vegetație.

Plantarea de soiuri mai puțin sensibile (de exemplu, Cayuga, Elvira, Verona, Vidal) poate reduce problemele cu putregaiul negru.

Mai jos sunt două tabele cu informații despre alegerea și aplicarea fungicidelor:  primul tabel prezintă eficacitatea diferitelor fungicide (1 = foarte eficient; 5 = ineficient), iar al doilea tabel prezintă un program standard de pulverizare pentru controlul bolii.

Reține că aceasta include pulverizări foarte devreme în sezon (în general, la sfârșitul lunii aprilie până în mai, în funcție de locație), chiar înainte ca florile să fie deschisă. Se recomandă începerea devreme a tratamentelor atunci când ai avut probleme severe cu această boală în anul precedent.

Eficacitatea pesticidelor

Consultă întotdeauna eticheta înainte de a aplica pesticide.

PesticidEficacitate putregaiul negru
Captan4
Cupru4
Mancozeb2
Sulf5
Eficacitate din 5 puncte

Punctele negre pe struguri, sfaturi suplimentare

  1. Plantarea. Spațiază vița de vie în mod corespunzător și alege un loc de plantare în care vița de vie va fi expusă la plin soare și o bună circulație a aerului. Vița de vie nu trebuie ca să atingă pământul și asigură-te că este legate corect, limitând perioada de timp în care vița de vie rămâne umedă, reducând astfel infecția.
  2. Salubritate. În vița de vie nu trebuie să fie iarbă și buruieni. Această practică va promova umiditatea relativă scăzută și uscarea rapidă a viței de vie și, prin urmare, va limita infecția fungică.
  3. Tăierea. Taie vița de vie la începutul iernii în timpul repausului. Selectează doar câteva coarde puternice și sănătoase din creșterea anului precedent pentru a produce recolta din sezonul următor.
  4. Cultivarea. Pentru strugurii de casă, utilizați 5 cm de mulci de frunze sau coajă fină pentru a acoperi solul.
  5. Recoltare. Soiurile cu struguri mari și suculenți sunt cele mai sensibili. În general, strugurii care se coc târziu în sezon sunt cel mai puțin afectați. Majoritatea soiurilor comerciale sunt suficient de rezistente dacă sunt protejate adecvat cu un program de pulverizare cu fungicid.
Referințe

Putregaiul negru în vița de vie de acasă

Articole recomandate

Când se culeg strugurii pentru vin?

De ce nu se coc strugurii? Motive și soluții



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *